Tuesday, December 23, 2014

Dikutuk di Media Sosial (Facebook,Instagram & Youtube)

Assalamualaikum...


Salam to all readers & beloved followers sekalian...



Media Sosial.Media sosial ialah satu platform baru di alaf 21 yang diwujudkan untuk tujuan perhubungan tanpa mengira sempadan, jarak & waktu.


Tapi, zaman IT sekarang nie, media sosial bukan sahaja menggunakan PC atau laptop, tetapi dengan adanya aplikasi di telefon pintar manusia semakin maju dan semakin mudah mengetahui isu-isu semasa.Bahkan kita mendapat berita dari Facebook dahulu sebelum berita itu keluar di saluran TV.


Adeiiii...macam buat karangan kat sekolah pulak.Sorry eh.Aku rindu zaman sekolah sebenaqnya.
Ok,aku story balik.Pernah dengar Syasya Solero?Bobo?Puteri Awani?Confirm kenal kan.Sorry pada yang carik gambar diorang tapi tercarik dalam belog nih memang takkan jumpa sebab aku tak suka curik gambar orang.


Kecuali retis yang aku minat macam Lee Min Ho ker, Lee Dong Wook ker or Si Kembar Kwang Min & Young Min.Hahahaha.Okeyh,budak-budak pemes yang aku takde gambar tu bukan aku tak suka atau tak minat ke ape, aku OK jer..hehe...tak terlalu suka dan tidaklah cakap tak suka. Cuma aku suka curik gambar retis Korea @ Hallyu Star.


Yang BP (Budak Pemez) yang aku tanyer tadi korang pasti kenal kan.Ye la Gen Z pasti kenal sebab memang golongan diorang.Orang Gen Y yang slow macam aku pun kenal,Nak cakapnyer diorang jadik pemes sebab kena kutuk di media sosial.Nape dikutuk-kutuk tapi tu yang jadikkan diorang pemes?Sebab diorang ade market.Ade yang jenis ade bakat,jenis lawa and fotogenik dan macam-macam lagi lah.


But paling takleh blah,AKU pun kena.Aduhai,please la,aku bukan nak kejar sangat pemes tu.Not in a million years habaq hang.Aku nie mase masuk MSRM dikenali sebagai pendiam taw.Yela,berjauhan dengan bestfriends.Nak pemes or havoc nie,memang bukan aku lar.Like seriusly??


Tujuan?Tujuan aku cuma satoo.Kalo henpom Samsung aku tu boleh rosak,tak mustahil lappy yang dibeli pada tahun 2010 tu akan ikot rosak.Aku takut video lawak aku zaman kecik-kecik tu hilang.Leh simpan kat hard disk?Leh tu leh tapi korang boleh jamin ke hard disk tu tak kena hijack ngan virus?Cloud storage?Kejadahnyerr tuh..cloud awan tu aku kenai lar...


Nah..nie haaa video yang aku kena kutuk tuh.Puiii...tak terasa pun.Allah ada an.Dan aku tahu apa motif aku.Aku cuma nak video nie sentiasa ada,dan aku boleh tengok sampai bila2,

Jangan Klik
Adios.Salam. :(

Monday, December 15, 2014

Suami sayer...

Assalamualaikum dear beloved readers...hiho....



Entry nie sayer nak kenalkan suami sayer.
Tadaaaa...


Bear Besar

hihhiihi..perkenalkan incik Milo....die xde mak ayah so xde bin..hikhik


~Jangann marah~

Pepijat oh Pepijat

Assalamualaikum and good morning to all beloved readers...


Pepijat. Korang pernah dengar pasal benda alah nie tak? Seriously, first time in my life tau kena invasion serangga durjana nih! Aku try jugakla google tengok apa yang diorang buat kalau kena serangan fatal die.


Korang tak kenal pijat??? Ok,aku pun tak kenal tapi lepas bulan lepas (November) aku akhirnya mengenali dia. Ya Allah, betul-betul huru-hara hidup aku.


Pepijat

Eee...serius geli tau tak. Tak pernah seumur hidup aku sampai aku now dah masuk 22 tahun (18 Oktober lalu) kena ketik (gigit) dek serangga durjana nie!


Ok, ceritanya begini. Elok-elok aku menyewa kat Wangsa Maju,tiba - tiba rasa nak duduk dekat office so aku menyewa jugak la dekat area Bangsar.Kebetulan ex-officemate aku kata bilik dia nak pakai penyewa. Alah bangunan apartment depan menara UOA tu la.


Semiggu lepastu ada gatal semacam. Aku garu-garu.Okeyh, nie bukan nyamuk sebab gatal dia pelik. Lepastu mula ada kesan merah, Lebih kurang macam gambar bawah nie.



Okeyh,tu bukan tangan aku yer...putih gebu cenggitu gadis lain la,kalo aku nie tak.Kihkihkih.
Lepas tu housemate cakap
"Bilik tu ade pijat..." Masya-Allah punya lah terkejut aku. Pastu aku pelik, nape aku jer yang gatal?
Orang lain yang menyewa sekali takde pun cakap apa-apa. Oh rupanya diorang pun pernah kena gigit tapi tak tahulah macam mana kebal kulit diorang tu.

Dan ini menyebabkan diorang ingat aku allergik dan tak sesuai duk di bandar.Sebab time aku balik ke Wangsa Maju tu aku tak hadapi masalah gatal-gatal nie.


So, aku buat keputusan untuk pindah dari Bangsar.Lepas pindah tu,iaitu bulan nie, suami aku teruk kena gigitan kat belakang dia. Habis merah-merah. Kitorang jadi pelik. Tak pernah berlaku sebelum nie.


Esoknya semakin parah. Suami aku yang paling teruk kena sebab dia tidur tak pakai baju selalunya (auwwww)...


Dan bila jumpa akhirnya dengan mata kepala aku, and aku dah berkenalan dengan dia kat google image, aku terus kukukan die,habis terpercik darah. Ada bau lak tu. Seriusly,aku benci sangat ngan pijat!!!


Ada jugak aku search dekat internet,bagaimana diorang hapuskan pijat. First, guna penyembur Baygon tu. (Aku dah buat). Second pakai serai wangi (Nie aku tak cuba lagi). Third mop lantai pakai air garam/cuka (Dah buat). Bersihkan bilik (Dah Buat). Basuh tilam atau kalau koyak kena say good bye lah dekat tilam tu (Aku dah buang tilam hadiah suamiku tu) Guna air panas pun boleh.Dan akhir sekali dan agak makan modal sikit iaitu panggil pest controller (Nie aku nak buat sebab dah cuba semua but gagal..so gaji nanti aku akan panggil diorang sembuq dan hapuskan mak nenek moyang pijat nie semua..biar lenyap keturunan diorang tuh!)



Aku rasa tak bahagia sangat lepas dapat serangan pijat nie. Tidur malam tak pernah lena. Suami aku pun dah lari tak nak balik sebab tak tahan pijat. (Macam la dia selalu balik...erkhh). Bear besaq aku pun aku dah cuci. Semua baju-baju aku cuci. Pijat nie sangat worse. Lagi worse dari aku bela Mochi and nak hapuskan bau taik Mochi.


Dah nasib kot. Tu lah tak bersyukur sangat. ada tempat tinggal yang elok nak duk dekat office. Alasan jer tu. Sebenaqnya aku yang nak ubatkan hati aku yang sunyi.Kalau duk Wangsa Maju sorang-sorang. Kalau kat Bangsar, at least ada kawan and sewa nya pun taklah terlalu mahal dan aku rasa mampu untuk menyewa lebih dari satu waktu tu sebab dah boleh berjimat tak payah naik LRT.


Tapi begitulah, perancangan Allah sebaik-baik perancangan. Ada hikmahnya setiap apa yang aku dan suami lalui.Mungkin perkahwinan kami yang tidak sesempurna orang lain menyebabkan kami tidak boleh selalu bersama (Tapi sah and mengikut syarak yer..Elok sikit,luku kang...Nanti next entry aku ceritakan cerita aku dan die ek)


Dan hikmah di situ jugak supaya aku mesti belajar bersyukur dengan apa yang aku miliki. Elok-elok boleh tidur aman damai kat Wangsa Maju now aku diselubungi fobia nak tidur ketika gelap.(Info sikit, pijat aktif dalam gelap) Dan aku selalu terasa ada benda merayap (Okeyh semalam aku dah berjaya kukukan tiga ekoq pijat!!)


Suami aku cakap mungkin pijat tu tumpang masa aku pindahkan barang dari Bangsar ke Wangsa Maju.Thanks pijat sebab bulan depan aku akan kering kontang (Duit melayang....)



Okeyh,thanks for reading guys and sorry if my words might be hurting yaa :)

Wednesday, October 15, 2014

Kepentingan Insurans dalam Hidup

Assalamualaikum...


Dalam kesibukan kita mencari rezeki untuk meneruskan kehidupan, kita juga tak terlepas dari macam-macam ujian.
Dan sekiranya kita tidak bersedia dari awal, kita juga yang bakal merana bak kata pepatah sediakan payung sebelum hujan.


berikut kisah benar yang saya ambil dari satu website ini.


Di sini saya ingin berkongsi sedikit pengalaman saya sebelum dan selepas memilik perlindungan insuran untuk anak saya. Pada tahun 2006 sebelum saya membeli perlindungan insuran untuk anak saya, anak saya telah dijangkiti penyakit di mana paru-parunya telah dijangkiti kuman. Pada masa tersebut saya belum mengetahui yang anak saya dijangkiti penyakit tersebut. Saya ingat dia hanya demam biasa. Ini hasil pemeriksaan klinik swasta dan hospital. Walau bagaimanapun setelah 3 hari mendapat rawatan klinik dan hospital saya mendapati tahap kesihatan anak saya semakin merosot. Dia tidak lalu makan dan suhu badan mencecah 39 darjah. Setelah mendapati beliau semakin sakit saya mengambil keputusan untuk merujuk anak saya ke Pusat Pakar Perubatan Normah. Walaupun tahu kos yang terpaksa ditanggung sekiranya anak saya dimasukkan ke hospital tersebut akan mencecah ribuan ringgit demi kesihatan anak, saya sanggup berkorban apa saja.
Setelah diperiksa oleh pakar, barulah saya dimaklumkan bahawa anak saya dijangkiti kuman di bahagian paru-parunya. Setelah dimaklumkan perkara tersebut doktor menasihatkan supaya anak saya ditahan untuk mendapat rawatan lanjut. Setelah 4 hari 3 malam dirawat di pusat tersebut saya terpaksa membayar sendiri kos perubatan yang berjumlah RM3,500. Di situlah saya berfikir jika anak saya dilindungi oleh insuran, kos tersebut mungkin saya tidak perlu bayar.
Setelah berfikir untuk masa depan anak-anak saya, saya mengambil keputusan untuk membeli perlindungan insuran untuk anak-anak saya. Pakej yang saya ambil adalah termasuk perubatan dan simpanan. Disamping dapat melindungi anak-anak sekiranya dimasukkan ke hospital akibat penyakit saya juga menabung untuk masa depan mereka.
Setelah hampir dua tahun membeli perlindungan tersebut anak saya sekali lagi dimasukkan ke Pusat Pakar Perubatan Normah akibat jangkitan kuman di usus ataupun istilah mudahnya cirit-birit yang agak kronik. Setelah dimasukkan ke dalam hospital tersbut selama 2 hari saya dikenakan bayaran sebanyak RM2,000. Setelah merujuk kepada agen insuran saya, saya hanya perlu membayar sebanyak RM100 sahaja sebagai bayaran untuk kos yang tidak ditanggung seperti caj pentadbiran. Dengan itu, masalah berkaitan dengan pembiayaan kos perubatan untuk anak saya dapat saya pindahkan kepada pihak insuran. Saya berasa perlindungan insuran yang saya ambil amat membantu menyelesaikan masalah kewangan saya dan saya amat berharap agar rakan-rakan sekalian mengambil iktibar dariapada kisah saya ini untuk perlindangan kesihatan diri ataupun keluarga untuk masa yang akan datang.
Sekian, terima kasih.
Disediakan Oleh: MUHAMMAD NAJIB BIN AHMAD
PENOLONG PEGAWAI TADBIR
JABATAN PEGUAM NEGARA MALAYSIA SARAWAK

Sunday, August 17, 2014

1608 : two years later..

assalamualaikum =)

alhamdulillah, masih berpeluang untuk menghadapi tarikh bersejarah ni sekali lagi.
kawan-kawan yang berjaya ke sana pun dah nak balik tahun depan ( seronok dengar cerita dorang kat india , hihi) . aku kat sini, masih rasa macam tak percaya semua yang berlaku . macam-macam perasaan , sampai tak tahu nak rasa macam mana ni , haha . insyaAllah, akan terus berusaha untuk bangun dari kejatuhan yang begitu tragis itu .
setahun di kuantan , baru terasa rindu zaman kolej dulu . memang tak banyak kenangan kat kolej sana , tapi rindu nak rasa semangat macam dulu2,, teringatkan kawan2 yang suka bagi nasihat, kata2 semangat,,, maklumlah sejak setahun yang lepas ni, asyik 'saiko' diri sendiri je hahaha,,, entahlah, mungkin cara mereka berbeza,,, dan aku kena sesuaikan diri ,  sebab environment takkan berubah semata-mata "sebab aku tak suka".

semoga aku terus dapat amik pengajaran dari persitiwa yang berlaku pada tarikh 1608 , dansemoga lepas ni terus kuat untuk teruskan perjalanan di kampus baru ni . TIGA TAHUN JE LAGI !!
haha .

Friday, July 4, 2014

How to save your money (Survival tips)

Assalamualaikum and hi,afternoon guys.


Still in fasting months. I found this Ramadhan is fascinating. Why? Because its all about money.
Haha.My money runs out this months.Yet, I'm still budgeting how I would survive for next few weeks while waiting for my salary.

This is how I save to stay in KL.


1) Always make a budget sheet. You can make your own as simple as per below.

Cash in - Expenses=Balance

2) You will burst a tears if you see the minus right? No. Don't cry, you can cut out you daily expenditure.As such, if your daily expenditure is around RM15 (Its based on mine expense) you can cut around RM5 so remaining is RM10. The RM5 you can use when sum up with the next day budget and now you can have one more day to survive with RM5+RM5!

3)Next is try as much as possible to save by buying a loaf of "roti hiris Gardenia" and "Kaya".
You can have it for three to four days as your breakfast.So, you are saving around RM3x3 days=RM9!


4)Try not to eat outside.Brings your own lunch.As for me,I don't have time to cook.
So, I buy outside finding the cheaper stalls.

5)If you really don't have money, ask for help from your close friends. Never ask the stranger,they might think you as "kaki kencing".

6)Smile and never stressed out.Just think this is your chance to rectify your spending habit. As for me, I seldom had financial problem, but because of something I can't put aside, I have to face the difficulty.
So, cheer up.There are so many peoples out there also facing the same problems as your are or even worse.Be thankful everytime.


As for "holly" Ramadhan, why not we keep giving the "sedekah" for the needy. Yes, today you help people.But the other day, you never know Allah will help you in many ways when you need it.Its called "Rezeki".


Thanks for reading.Wassalam. :')

Monday, June 30, 2014

Encik Mimpi,aku merinduimu....

Assalamualaikum and salam sejahtera uolls...

Cik Rindu rase begitu teruja nak tulis belog hari nie.Pasal apa, sebab Cik Rindu dah jatuh hati kat someone.
Dia ialah Encik Mimpi yang nanyi2 tu.


Tapi betul ke tu belog die? Urmmm..tak kesah la, hehe janji korang singgah and follow ehh.
Sbb entry dia pon bagus2..


Okey, pasai Encik Mimpi- Rindukanlah tu...first time dgr lagu tu kat radio Era, aku dah jatuh hati dengan suara tu. Hahaha..jangan gelakkan aku. Aku bukan senang nak jatuh hati dengan suara orang nie.
Al-maklum,asyik tergoda dengan si Buah Pala tu sejak zaman sekolah.


Then lepas tu, baru lam bulan lepas gak aku cuba cari kat youtube.Ada gak la dengar2 dia nie bertopeng.
Fuhhh...lagi la aku nak pengsan.Macam superhero dah an.Biarlah orang lain fikir bukan2 pasal die,pada aku dia ada alasan sendiri.Dia lagi nak ketengahkan suara dia berbanding rupa dia.


Okeyy...nie la wajah kekasih hati aku tu.Aummm.



Credit to google image


Hehe. Perasan je kan. Tak kesah la. Janji aku suka lagu-lagu dia, suara dia dan semangat dia.
Mind set dia sama macam aku.RUPA PARAS BUKAN SEGALANYA.Tu yang aku pegang.Dan orang yang aku suka time sekolah dulu pun tak hensem.(Mungkin sekarang dia dah hensem sebab ramai peminat)


Dan sebab hati nie dah jatuh kat dia, aku sekarang ialah Cik Rindu.Cik Rindu yang merindui "dia yang aku tak tau siapa" dari kejauhan.Hati aku sekarang hanya Allah yang mengisi.Aku akur aku pernah menyukai seseorang,dan sekarang jatuh hati pulak kat Encik Mimpi,tapi aku tahu cinta tu milik Allah.


Dan cinta hakiki tu dengan menyintai Allah.Menyintai Allah akan membawa kita dicintai oleh orang yang juga menyintaiNya.Hebatnya kuasa cinta Allah.






Aku suka sangat2 kat buah pala sejak tingkatan dua.Dan aku tahu dia tahu.Dia pun dah malas layan aku.Aku rasa tu dah menjawab semuanya kan.Dia suka senior dia.Hahahahha..buat fitnah.Taklah,dia insan baik.Dia nak baikkan dirinya dulu,sebab cinta dia sekarang hanya pada Allah dan Rasul serta ilmu.


Ehhh..kenapa Buah Pala masuk dalam artikel Encik Mimpi nie?Haha...okeyy,berbalik kat Encik Mimpi,dalam mimpi je la kan dia nak jumpa aku...hahaha..sama macam aku suka Jimmy Shergil masa sekolah rendah hari tu la.Hahahaha...boleh lak mikir sejauh tu.Artis kot.


Okeyy,mungkin la...kita suka seseorang tu,padahal orang tu tak baik untuk kita.Dan boleh jadi kita benci seseorang,padahal dialah jodoh kita.Fine,setakat nie Cik Rindu tak benci sesiapa.Cik Rindu hanyalah mampu merindu pada yang tak sudi.


Kelauttt..terlekat sangat dengan lagu Encik Mimpi(EM) Rindukanlah.Lepastu aku dengar gak yang Ayuh Tinggalkan Dia..haha...EM nie macam bagi semngat suruh aku lupakan Buah Pala (BP) jer.Huhu.
Then,paling aku melting ialah lagu My Girl versi Melayu (Gadisku) tu.Kalau la dia tuju lagu tu untuk aku an,mesti da pengsan tak sedar ape....3 hari 2 malam kepengsanan.Hahaha.Ops,macam baucer holiday la plak.



Cik Rindu seorang yang kuat berangan.Sebab tu la macam2 idea nak mengarang.Novella,cerpen la,cerut (cerita mengarut) la,cerna la..ops!!(Nie ade kaitan ke?Ehehehh..pehlis)


Sangat minat cerita My Girl tu.First tengok and jato chenta ngan cerita korea ialah citer My Girl.Kekelakaran Lee Da Hee dan kehenseman Lee Dong Wook tu la yang buat aku terlekat.Puii.Poyo jer.
Start tengok time menuntut kat Institut Profesional Baitulmal tahun 2010.


Okeyy..lupakan Encik Mimpi,abaikan cinta tak berbalas BP dan buang jauh2 My Girl,Cik Rindu nak ucapkan selamat berpuasa buat muslimin muslimat yang sudi jenguk belog yang tak seberape nie.
Jom lipat gandakan amalan sempena bulan mulia and penuh barakah ini.Semoga diberkati Allah.


“Aku adalah sepertimana sangkaan hamba-Ku, dan Aku bersama dengannya ketika ia mengingati Aku. Jika ia ingat kepada-Ku di dalam hatinya, Aku ingat kepadanya di dalam hati-Ku. Dan jika ia ingat kepada-Ku di khalayak ramai, nescaya Aku pun ingat kepadanya dalam khalayak ramai lebih baik. Dan jika ia mendekati kepada-Ku sejengkal,Aku pun mendekatinya sehasta. Dan jika ia mendekati-Ku sehasta, nescaya Aku mendekatinya sedepa. Dan jika ia datang kepada-Ku berjalan, maka Aku datang kepadanya sambil berlari.”-Hadith Qudsi riwayat Syaikhan, Tirmidzi dan Abu Hurairah R.A

-Credit to ILuvIslam



Sekian,wassalam.

Monday, June 23, 2014

bukan pointer biasa

assalamualaikum =)

heh. so 20/6 (beberapa hari lepas), result exam hari tu dah keluar . nampaknya masih akur dengan pointer yang memang biasa-biasa je (tajuk tipu je tu haha..) .

ramai rupanya yang persoalkan kenapa aku amik bidang ni. bak kata salah sorang panel interview (interview sebelum masuk uia hari tu) , "you are going from medicine to biotech. THIS IS A DOWNFALL"  ,,, ahaa,,, ayat takleh pedih sikit lagi ke.
dah memang terang2 downfall, alahaiiii,,,
ramai kawan2 biotech sendiri tanya, kenapa tak pilih bidang2 lain ( biomed terutamanya). ntoh ler kawan2, aku takde jawapan yang exact untuk soalan ni. sama juga masa dengan kawan-kawan kolej dulu, bila kami ditanya kenapa pilih medicine, ramai yang kata tak tahu nak jawab macam mana. so bila ditanya soalan sama masa sesi interview, jawapan semua orang memang lame habis , hoho. nampak benor main goreng je. ish ish.

apa pun alasannya, masing2 dah buat pilihan,,, jadi yang tinggal sekarang ni cuma perlu tetap dengan matlamat tu ,,

PS : soalan paling menyakitkan hati : "ros, awak belajar untuk apa?" -ditanya oleh beberapa orang kawan. and we all know where this is going. ya niat memang kena macam tu. tapi tak perlu la kot nak pegi canang kat semua orang. niatnya dah bagus, tapi buktinya tak ada. masuk kelas lambat, buat assignment malas, kuiz pun buat ala kadar,,, sekali fikir, tak pasti sama ada niat tu memang dah diperbetulkan atau cuma cakap kosong semata.

"action speaks louder than words"


Tuesday, June 17, 2014

Keep simple and stay cute!

Assalamualaikum n morning!

Obviously, zizan da lame ta update ini blog. Only mican yg berbelog sendirian berhad and of cos, I think die miss me berbeloging again.


Ahaaa...dulu, zizan dextivate fb, n now mican plak. Hahahaha...jangkit kot. Okeyh, keep calm and stay selfie. Now nak show the power of colours.


From this :-






Into this :-









See? Lain kan? hehehehehehe....just a simple starting of foundation. Itulah rahsianya. Bila lopak2 da ditutup inilah hasilnyer... n zizan cuma pakai ini saja!!







So gegirl lua sana, jangan malu untuk jadik confident coz u worth it!!! Keep calm and stay cute...adios!!
(Tips mekap simple tu akan menyusul for next entry..but first cuba amalkan krim kecantikan mcm contoh  lam gambor..pilih yg sesuai ngan kulit taw...gud luck..)