Saturday, September 7, 2013

1608 : reaksi masyarakat

assalamualaikum =)

ini sambungan kpd entry MICAN yg lepas (bukan entry zizan yg cerpen tu ) .

ada jugak rasa mcm over sket , sampai post berkali-kali pasal peristiwa yg sama , tp ni lah buktinya si mican sgt terkesan dgn apa yg berlaku pada tarikh "1608" .


                             ***************************************************


bila dapat tau result , xde sikit pn rasa kecewa . tak ada . xtau kenapa ,,,, cuma rasa marah dgn diri sendiri . tu je . keluar , bgtau kawan sal result , tawaran baru dari sponsor , n terus pergi mcm bnda ni bukan hal besar . rasa bersyukur pn ada , sbb diberi 'peluang kedua' ,  di tempat yg berbeza .
dan hari tersebut diteruskan dgn senyuman mcm xde apa yg berlaku .
 mungkin sedih sket tak dpt ikut kwn2 ke sana , tp tu cuma kerana rindukan kawan2 sahaja . so masih boleh kawal diri dan masih mampu mengucapkan syukur .

TAPI


blk je kampung , bermula lah episod yg sgt mencabar kesabaran .
makcik2 yg xde kaitan dlm hidup mula soseh2 buat teori sendiri tentang sbb2 aku tak fly . seriously .
mak aku dh berapa kali balik , cerita mcm2  pasal semua benda yg AJK persatuan "Mari Mengutuk"  tu cakap sal aku. mungkin dh namanya tak berilmu ( tak berilmu tu sama lah dgn ...... hmm kalau boleh xnk berkasar) . jadi ckp pn main hentam je , tak pernah terfikir akibat drpd kata2 tu . mula2 dgr tu , ah biar lah depa nk cakap apa ... tp bila dh makin hari makin pelik pulak yg sampai ke telinga ni , percayalah , xde hati yg mampu menahan kesabaran .

yes . shut up and mind your own troubled sons , mak cik .





sampai satu point , aku mintak mak aku tlg sampaikan kat dorg "makcik2 xyah la risau pasal hidup sy. sy tau ap nk dibuat  . kalau ank2 makcik2 pandai sgt , biar dorg je la yg fly . sy tak kisah"
pedas . pedih bagi makcik yg terkena . mmg ada yg terkena pun . lps mak aku sampaikan 'pesan' aku tu , dy terdiam . tersengih-sengih . tak mampu nk tangkis . sebenarnya aku nk je pegi cakap sendiri , tp kitorg xpnah terserempak kat mne2,,, xkan la  nk g serang dorg kt rumah . dh kuang hajor sgt la tu .


aku tak faham ...
benda ni xde kaitan dgn hidup dorg , apa perlunya nk sibuk sgt ?
dan aku tak faham...
apa2 bencana / masalah yg berlaku dlm family dorg , kami sekeluarga tak pernah pn hebohkan cerita , x pernah nk judge sbb menghormati mereka sbg tetangga . kenapa bila jadi kat kitorg , semua tiba2 excited? yg best nya tu , kat tangga masjid pn boleh buat port nk mengata org . elok sgt lah tu .


sy masih mampu bangun . ANDA ?

mereka tak pernah faham,,,
mereka x rasa apa yg kami rasa .
mereka xtau perasaanya bila kita belajar mcm org x igt dunia setiap hari tp still dpt result mcm sampah setiap semester .
mereka x pernah faham mcm mne kami masih ada semangat utk bangkit lepas jatuh berkali-kali .
dan mereka x pernah tahu perasaannya bila kita ajak kwn2 sama2 teruskan perjalanan tanpa putus asa , walaupun dlm hati sendiri mcm teragak-agak .
mereka terlalu jahil utk faham .
sbb hidup mereka hanya di persekitaran itu .

sbb tu , walau apa pun yg org cakap , takkan dpt halang aku dari terus bangun . jgn sgka aku akan give up semata-mata sbb lidah manusia . jgn fikir , dgn hanya bersenjatakan air liur , org mampu buat aku patah semangat .



semoga masih mampu tutup telinga daripada kata2 yg berniat utk menjatuhkan .
insyaAllah.


No comments:

Post a Comment