Sunday, July 21, 2013

entry tak bertajuk :')

Assalamualaikum and salam manis semua...

Salam Ramadhan al-Mubarak...sedar tak sedar dah nak masuk 13 Ramadhan...cepat masa berlalu kan?

Alhamdulillah...sempat lagi kita merasa Ramadhan pada kali ini.Kita nie,pengakhirannya mati.Tak tau,bila tapi mati tu pasti.Entah-entah tak menyempat untuk merasa Ramadhan yang satu lagi.


Kerinduan pada arwah tergamit lagi.Tanggal 21 April 2010 dia meninggalkan aku sekeluarga.Dia pun sudah mengikut ahli keluarga kami yang terdahulu menyeberangi sungai itu...suatu hari nanti pasti masa ku pula.


kenapa kita di masa muda lalai ek?kenapa mesti bila dah tua baru nak gi masjid,mengimarahkan solat berjemaah.aku tak kata orang..aku kata gak kat diri aku...


tengah2 nak gi solat terawih,ade je yg bertenggek depan masjid,boy and gurl..tu belum yang berpelukan atas motor..hormatlah sikit,bulan puasa..


lagi hangin aku dibuatnye,geng budak flat baling2 mercun..terlatah gak aku kat citu...meletop2 bagai...eeee....dapat,aku pulas je telinge sekor2..xpom cincang2 wat daging burger...sabor je la...Astaghfirullah..termarah lak...


tapi yang aku maksudkan sini lebih pada golongan kaum Adam.Usahkan pergi terawih,solat 5 waktu belum tentu cukup.


susah sangat ke solat?yer...susah.Bagi orang yang tak bertaqwa.Senang bagi yang dalam hatinya hanya Allah yakni mukmin yang bertaqwa yang ingat mati.


Sape kate muslim dan mukmin tu same?sape??muslim tu memang sume org Islam yang mengucap 2 kalimah syahadah.tapi mukmin hanya diberikan pada muslim yang beriman.


aku taw,pasti ade yang xtaw ape tu iman?iman tu ape ek..sambil wat muke innocent?eee..nak lempang je cukup2 bagi yang perli gi nyanyi "iman adalah..mutiara..."....sekeh je bia naek cendawan.


lau kite xtaw..jangan la ejek....tapi bertanya pada yg taw....ilmu nie sangat luas...makin dikaji,makin banyak yang perlu dikaji dikaji dan dikaji....tak pernah cukup...ilmu Allah seluas lautan..


iman ialah kepercayaan yang kukuh..yang membenarkan dengan hati,menye
but dgn lisan dan dilakukan dgn anggota....lau aku salah,sila betulkan...


jangan la terlalu alpa dgn dunia...dunia sementara..akhirat yg selama-lamanya..semoga berbahagia kita di sana hendaknya..salam manis...:)












No comments:

Post a Comment