Monday, July 8, 2013

dari tepian kain

assalamualaikum =)

nk dekat2 puasa ni rasa insaf berkobar-kobar sket ( insaf la sgt )

ni entry mee segera punya , maknanya tak dirancang pn nk tulis apa,,, jadi apa yg aku ckp sekarang mmg ikut apa yg ada dlm fikiran buat masa ini .

tadi online fesbuk sekejap , scrolling down home page and tiba2 nampak ada satu video 'aneh' yg sedang disebarkan,,,,bole tahan cute juga haha,,,,warga2 fesbuk yg xtif mmg tau vid apa yg aku tgh ckp ni , ehem , xyah nk berlagak innocent . hmmm ,,, mula2 xmo tgk pn , tp bila baca komen yg serba suspen , oke , nk tau apa yg sdg berlaku .

sebenarnya bukan nk ulas pasal vid tu pn , cuma teringin juga la diri yg serba kekurangan ni utk menyatakan rasa kurang senang dgn komen KUANG HAJOR tahap IQ org tak sekolah ( maaf terkasar sikit ,,, ter sengaja tu ) yg boleh dibaca d bwh vid tersebut ,,,, ramai pulak tu share kat fb,,,, tak silap tadi sampai 4000+ ,,,,MOTIF SHARE DIKATAKAN UTK MEMBERI PENGAJARAN KPD GENERASI MUDA HARAPAN BANGSA SUPAYA X JADI MACAM ORG DALAM VID TU,,,  dan khabarnya adik tu dh delete semua account laman sosial dy,,,fb , youtube , apa lagi eh,,,,semua lah,,,,mungkin x tahan dgn feedback daripada penasihat2 mulut pedang yg  kurang mahir menahan nafsu amarah,,,,haaaa kesiannnnn.....

perlu ditegaskan di sini saya mican bukan nak back up / menyokong adik yg terlibat , mahupun perbuatan dia merakam vid seumpamanya , dan tidak juga menyokong aktiviti sweet couple .

tapi.......

mcm ni lah , kawan aku pernah pesan , kita kalau nk berdakwah ,  bencilah kemungkaran yg sedang dilakukan , jgn benci kpd org yg melakukan . haaa , baru bole tarik tgn dia , bawak dia balik,,,,,,, cakap baik2 la , ni main tibai sesuka hati , makin jauh la dy lari . ni siap buli dy kat social network lagi....

bukanlah nk memupuk golongan pendakwah lemah lembut melampau ala sotong , tp nabi pernah ajar ke kita kasar macam tu ,,,

dan aib tetap aib , tak perlu kita sebarkan walau apa pun tujuan .
 nk cegah couple , kita sebar vid mcm ni ,,,,habis tu boleh la eh kita sebarkan vid org tgh *tut* *tut* *tut* utk cegah zina ? sendiri fikir .

ini baru cakap sal vid yg satu ni , situasi lain byk lagi,,,,mcm hari tu terkesima seketika bila baca komen pasal mesir ( pun kat fesbuk ) . ada lah sorg nie , si Y , mungkin nk cari perhatian agaknya pegi komen bnda yg bukan2 pasal encik presiden ,,,tiba2 datang muslimah yg aku kenal , dgn selamba panggil si Y tersebut "no*b" ,,,,,

and i was like




eh kita semua dulu asalnya dari kebodohan juga , asalnya N*OB juga , tp alhamdulillah Allah kurniakan ilmu yg bole kita gunakan utk keluar dari kegelapan ,,,, tp belum tentu kita bagus pun lagi , Allah je boleh nilaikan amalan kita .jadi tak perlu nk rendah2 kan org mcm tu... sudah2 lah menghina , apa kata nasihat dulu . kalau dia tak dengar belasah la, haha ..oke maaf , kalau dia tak dengar juga doakanlah ,,,,dan terus tunjukkan teladan yg baik,,,mcm yg kawan aku pernah buat kat aku dulu ,,,dia tgk aku pakai ntah hape2 , xde pulak dy pegi cakap

"hoi kau pakai mcm ni , nk masuk neraka ke",,,

sebaliknya dia guna cara yg sgt superb , lembut tp tegas,, kan dh insaf sekarang , hehe insyaAllah . jasa seorang sahabat yg tak mampu dibalas. *izan doakan awk yg special tu berjaya jadi pakar O&G mcm yg dicita-citakan*
,,,,,,bak kata dia O&G bukan OMG , haha .

jadi,,,,,moral nya ,,,, berlembut lah kalau nk menasihati,,,,bila kasar2 macam tu , takot org yg kna dgn kita tu jadi benci , jgn haraplah dia nk dgr nasihat tu lagi,,,ntah2 makin teruk...lagipun bila berkasar mcm tu , mcm ada bau sombong , bangga , riak , takbur , ujub sikit ,,,, rasa bagus sangatlah tu sampai nk hina org , kata mereka di dalam hati .
 
baguslah , kita menjaga tepi kain org utk menasihati,,,,tp perjuangan kna sama dgn matlamatlah ,,,
kita  menjaga tepi kain dia , bukan nk mengoyak bagi nampak sikit lagi,,jadi kalau jaga buat cara jaga lah,,, high five kpd yg setuju .

setiap amalan akan dihisab nanti,,,ganjarannya dosa/pahala je ,,,, agak2 yg hina2 org konon dgn tujuan nk berdakwah tu kira pahala tak eh..?
sama sama fikir .


No comments:

Post a Comment