Wednesday, July 24, 2013

serumpun tapi tak sama

assalamualaikum =)

real patriot in the house!!!!(maklumlah nk dekat bulan ogos nie kannnn) .

haha .

ini bukan nk cakap pasal the beauty of my country and whatnot . ada mata tgk sendiri lah . amboi bahasa . *geleng kepala*

maaf semua . sekarang masih cuba mengawal kemarahan . bulan2 puasa ni kna banyak2 sabor .
malu .

alkisahnya tadi online sekejap kat fb , pastu ada kawan dari skuad garuda tegur ... so jawab je lah mcm biasa ,,,, sekali dia tanya "puasa tak hari ni?" . berani btol .

AKU PANTANG GILAAAAAAA ORG LELAKI TANYA SOALAN MCM NI. terasa woi darah naik ke otak nie . bengang you .

sempat jgk mengucap tadi . ada jgk yg kna sumpah ni kang . geram je nk tumbuk2 skrin laptop  . tp teringat pulak diri ni miskin tak mampu nk beli lappy baru . tarik nafas panjang2 , sabarrrrrr.....

nasib baik sempat terfikir yang dia mungkin tak tahu cara kita kat sini . jadi dgn baik hati aku bgtau kat dia , biasanya  ,lelaki kat sini tak tanya soalan mcm tu  . dia mtak maaf , dia tak tau , sbb kat tmpat dia , bnda mcm ni biasa je . baiklah . selesai .

fuh,,,,,

lepas tu aku tergelak sorang2 ,,,, unik juga eh , negara serumpun , tp adat dan budaya dh berbeza sampai mcm tu . igt kan sama je . maklumlah negara kita kan berjiran . jiran harmoni gitu . *termuntah*

bila difikirkan balik ,
aku pun pernah tersilap jgk dulu .dgn kwn dari negara jiran juga . benda yg aku anggap biasa ,  tp bagi dia kuang hajor ....nasib baik tak kena belasah . =)

 hmmmmmm,,,,
sebab tu bila ada yg x suka atau x selesa , tak boleh nk main terjah terus maki org . itu mengundang penampor namanya . sebab kita ada budaya masing2 , dan kita  x boleh expect kwn kat sana tau semua adat dan budaya kita . kita pun bukannya tau sgt pasal dorang . tapi bila dh tau , kna respect la kalau xnak pendek umur . i mean pendek hubungan persahabatan .
hebatlah .

(masih tertarik utk belajar budaya mereka , insyaAllah nanti2 lah)

*oh ye . dulu masa kolej ada sorang budak lelaki nie g tanya aku "zan kau dh solat belum?"
kawan aku (pmpuan ) tolong jawab "soalan mcm tu tak yah tanya la . kau tu laki"
HAHA . maksudnya ada juga la lelaki kat malaysia nie yg akan tanya jugak benda2 mcm tu , tp kebanyakan yg aku jumpa , dorang xkan tanya . (korang tolonglah faham apa yg cuba nk disampaikan ni . seganlah.) . tp kalau tak faham part nie , tanya je la yek .


PS : ada org tanya pasal kawen muda . HAHAHA....aku cuma mampu ckp , kawen BUKAN penyelesaian segala masalah . kalau nk , saya boleh elaborate lagi , tp dalam post lain la ye .



Sunday, July 21, 2013

entry tak bertajuk :')

Assalamualaikum and salam manis semua...

Salam Ramadhan al-Mubarak...sedar tak sedar dah nak masuk 13 Ramadhan...cepat masa berlalu kan?

Alhamdulillah...sempat lagi kita merasa Ramadhan pada kali ini.Kita nie,pengakhirannya mati.Tak tau,bila tapi mati tu pasti.Entah-entah tak menyempat untuk merasa Ramadhan yang satu lagi.


Kerinduan pada arwah tergamit lagi.Tanggal 21 April 2010 dia meninggalkan aku sekeluarga.Dia pun sudah mengikut ahli keluarga kami yang terdahulu menyeberangi sungai itu...suatu hari nanti pasti masa ku pula.


kenapa kita di masa muda lalai ek?kenapa mesti bila dah tua baru nak gi masjid,mengimarahkan solat berjemaah.aku tak kata orang..aku kata gak kat diri aku...


tengah2 nak gi solat terawih,ade je yg bertenggek depan masjid,boy and gurl..tu belum yang berpelukan atas motor..hormatlah sikit,bulan puasa..


lagi hangin aku dibuatnye,geng budak flat baling2 mercun..terlatah gak aku kat citu...meletop2 bagai...eeee....dapat,aku pulas je telinge sekor2..xpom cincang2 wat daging burger...sabor je la...Astaghfirullah..termarah lak...


tapi yang aku maksudkan sini lebih pada golongan kaum Adam.Usahkan pergi terawih,solat 5 waktu belum tentu cukup.


susah sangat ke solat?yer...susah.Bagi orang yang tak bertaqwa.Senang bagi yang dalam hatinya hanya Allah yakni mukmin yang bertaqwa yang ingat mati.


Sape kate muslim dan mukmin tu same?sape??muslim tu memang sume org Islam yang mengucap 2 kalimah syahadah.tapi mukmin hanya diberikan pada muslim yang beriman.


aku taw,pasti ade yang xtaw ape tu iman?iman tu ape ek..sambil wat muke innocent?eee..nak lempang je cukup2 bagi yang perli gi nyanyi "iman adalah..mutiara..."....sekeh je bia naek cendawan.


lau kite xtaw..jangan la ejek....tapi bertanya pada yg taw....ilmu nie sangat luas...makin dikaji,makin banyak yang perlu dikaji dikaji dan dikaji....tak pernah cukup...ilmu Allah seluas lautan..


iman ialah kepercayaan yang kukuh..yang membenarkan dengan hati,menye
but dgn lisan dan dilakukan dgn anggota....lau aku salah,sila betulkan...


jangan la terlalu alpa dgn dunia...dunia sementara..akhirat yg selama-lamanya..semoga berbahagia kita di sana hendaknya..salam manis...:)












Monday, July 8, 2013

dari tepian kain

assalamualaikum =)

nk dekat2 puasa ni rasa insaf berkobar-kobar sket ( insaf la sgt )

ni entry mee segera punya , maknanya tak dirancang pn nk tulis apa,,, jadi apa yg aku ckp sekarang mmg ikut apa yg ada dlm fikiran buat masa ini .

tadi online fesbuk sekejap , scrolling down home page and tiba2 nampak ada satu video 'aneh' yg sedang disebarkan,,,,bole tahan cute juga haha,,,,warga2 fesbuk yg xtif mmg tau vid apa yg aku tgh ckp ni , ehem , xyah nk berlagak innocent . hmmm ,,, mula2 xmo tgk pn , tp bila baca komen yg serba suspen , oke , nk tau apa yg sdg berlaku .

sebenarnya bukan nk ulas pasal vid tu pn , cuma teringin juga la diri yg serba kekurangan ni utk menyatakan rasa kurang senang dgn komen KUANG HAJOR tahap IQ org tak sekolah ( maaf terkasar sikit ,,, ter sengaja tu ) yg boleh dibaca d bwh vid tersebut ,,,, ramai pulak tu share kat fb,,,, tak silap tadi sampai 4000+ ,,,,MOTIF SHARE DIKATAKAN UTK MEMBERI PENGAJARAN KPD GENERASI MUDA HARAPAN BANGSA SUPAYA X JADI MACAM ORG DALAM VID TU,,,  dan khabarnya adik tu dh delete semua account laman sosial dy,,,fb , youtube , apa lagi eh,,,,semua lah,,,,mungkin x tahan dgn feedback daripada penasihat2 mulut pedang yg  kurang mahir menahan nafsu amarah,,,,haaaa kesiannnnn.....

perlu ditegaskan di sini saya mican bukan nak back up / menyokong adik yg terlibat , mahupun perbuatan dia merakam vid seumpamanya , dan tidak juga menyokong aktiviti sweet couple .

tapi.......

mcm ni lah , kawan aku pernah pesan , kita kalau nk berdakwah ,  bencilah kemungkaran yg sedang dilakukan , jgn benci kpd org yg melakukan . haaa , baru bole tarik tgn dia , bawak dia balik,,,,,,, cakap baik2 la , ni main tibai sesuka hati , makin jauh la dy lari . ni siap buli dy kat social network lagi....

bukanlah nk memupuk golongan pendakwah lemah lembut melampau ala sotong , tp nabi pernah ajar ke kita kasar macam tu ,,,

dan aib tetap aib , tak perlu kita sebarkan walau apa pun tujuan .
 nk cegah couple , kita sebar vid mcm ni ,,,,habis tu boleh la eh kita sebarkan vid org tgh *tut* *tut* *tut* utk cegah zina ? sendiri fikir .

ini baru cakap sal vid yg satu ni , situasi lain byk lagi,,,,mcm hari tu terkesima seketika bila baca komen pasal mesir ( pun kat fesbuk ) . ada lah sorg nie , si Y , mungkin nk cari perhatian agaknya pegi komen bnda yg bukan2 pasal encik presiden ,,,tiba2 datang muslimah yg aku kenal , dgn selamba panggil si Y tersebut "no*b" ,,,,,

and i was like




eh kita semua dulu asalnya dari kebodohan juga , asalnya N*OB juga , tp alhamdulillah Allah kurniakan ilmu yg bole kita gunakan utk keluar dari kegelapan ,,,, tp belum tentu kita bagus pun lagi , Allah je boleh nilaikan amalan kita .jadi tak perlu nk rendah2 kan org mcm tu... sudah2 lah menghina , apa kata nasihat dulu . kalau dia tak dengar belasah la, haha ..oke maaf , kalau dia tak dengar juga doakanlah ,,,,dan terus tunjukkan teladan yg baik,,,mcm yg kawan aku pernah buat kat aku dulu ,,,dia tgk aku pakai ntah hape2 , xde pulak dy pegi cakap

"hoi kau pakai mcm ni , nk masuk neraka ke",,,

sebaliknya dia guna cara yg sgt superb , lembut tp tegas,, kan dh insaf sekarang , hehe insyaAllah . jasa seorang sahabat yg tak mampu dibalas. *izan doakan awk yg special tu berjaya jadi pakar O&G mcm yg dicita-citakan*
,,,,,,bak kata dia O&G bukan OMG , haha .

jadi,,,,,moral nya ,,,, berlembut lah kalau nk menasihati,,,,bila kasar2 macam tu , takot org yg kna dgn kita tu jadi benci , jgn haraplah dia nk dgr nasihat tu lagi,,,ntah2 makin teruk...lagipun bila berkasar mcm tu , mcm ada bau sombong , bangga , riak , takbur , ujub sikit ,,,, rasa bagus sangatlah tu sampai nk hina org , kata mereka di dalam hati .
 
baguslah , kita menjaga tepi kain org utk menasihati,,,,tp perjuangan kna sama dgn matlamatlah ,,,
kita  menjaga tepi kain dia , bukan nk mengoyak bagi nampak sikit lagi,,jadi kalau jaga buat cara jaga lah,,, high five kpd yg setuju .

setiap amalan akan dihisab nanti,,,ganjarannya dosa/pahala je ,,,, agak2 yg hina2 org konon dgn tujuan nk berdakwah tu kira pahala tak eh..?
sama sama fikir .