Friday, May 24, 2013

generasi mulut berbuih

assalamualaikum =)

hmmm,,,,sekarang sepatutnya sibuk prepare utk final exam , tapi nampaknya masih cuba jgk cari jalan utk lengah2 kat blog ;)
tapi , kali nie rasanya nk post sesuatu yg agak berfaedah utk kita semua . rasanya yg baca blog nie zizan je kot , hahaha,,, oh , dan follower baru yg sangat comel , ika . hai ika..  :p
(masih mengharap ada pihak laen yg turut membaca jgk , hehe . sedihnya  )

oke , sekarang nk ckp pasal "generasi mulut berbuih" yg jd topik hari nie ,,,ringkaskan jadi GMB je lah ye,haha,,  . yg aku cuba maksudkan dgn GMB nie ialah sekumpulan masyarakat yg cuma tau ber 'huha' tanpa tindakan yg jelas . senang citer , cakap lebih , buatnya tidak . contohnya kempen tutup aurat yg byk disertai golongan lelaki . kat fb bukan main share kata2 ustaz itu ini , hadis , ayat quran ttg perintah menutup aurat ,,,, tp bila tgk gf / tunang / adik perempuan dorang , hmmmm baju melekat - lekat ... apa pasai abang tak tegur ? bila awek manis upload gambar tak tutup aurat , kenapa pegi like ? kenapa puji dorang , seolah-olah menyokong ? atau soalan yg lebih penting , kenapa wanita macam tu yg abang2 pilih ? ye , benda yg kamu share tu , hanya gebang semata-mata  .
(nak ubah org , pastikan kita ikut sama berubah ke arah kebaikan . barulah geng . )

contoh yg lain , yg  tambah menaikkan darah . 'kempen' mencegah pergaulan bebas . anti couple dan sebagainya . minta maaf , tapi nie terjadi kepada golongan yg ada kesedaran agama yg tggi . dlm fb , atau masa bersembang dgn kawan , selalu memperingatkan org lain tentang bahaya ikhtilat . tiba2 hujung minggu dia pegi  bowling dgn kawan lama , 5 org lelaki , 5 org perempuan . we are buddies katanya . takde buat apa pun , biasalah rindu dgn kawan lama . lagipun tempat org ramai . lagipun kami balik awal je . lagipun , lagipun , lagipunnnn...... . boleh ke macam tu ? yakin ke pandangan terjaga masa g bowling tu ? 'kawan2 lama' yg join tu semua pakai jubah ke g bowling ? wahhh... ini bukan nk menyempitkan hukum , tapi bagi aku tak kenalah dgn nasihat yg kita bagi selama nie .  masa bagi nasihat dekat org lain , oh kita semua kena jaga batas pergaulan , tak sepatutnya sesuka hati bergaul tanpa urusan , kalau takde hal penting kalau bole kurangkan lah percampuran ...kalau couple , call utk kejutkan suruh bangun tahajud pun tak perlu...haram itu jelas katanya......bla ...bla...aku pernah kena ceramah mcm ni....tu yg bengang semacam je , sebab kita percaya dan kagum dengan dia , tapi contoh yg ditunjukkan sungguh menghampakan jiwa . betul , dia juga manusia biasa yg tak terlepas dari kesilapan , tapi sekurang kurangnya masa bagi nasihat tu , niatkan utk mentarbiyah diri sendiri jgk , supaya takde la nanti nampak silap org je . hmmmm.....rasa diri dikhianati .  gebang #2
 ( maafkan saya kalau ada yg tersilap cakap , dan tolong , kalau ada , bagi teguran dgn cara yg BERTAMADUN )

15 mei , hari nakba . WE WILL NEVER FORGET , kata semua org . lepas share artikel pasal hari nakba kat fb , keluar jalan2 ,,,,,pastu singgah McD makan double cisssss burger . sedap kan sayang ? *pegang pisau.

sejak akhir2 nie kita dpt byk update kat berita tv , surat khabar ,  artikel2 kat blog dan facebook pages yg memberi info terkini perkembangan saudara2 kita kat sana . dan bila tengok keadaan dorang , ramailah yg mengutuk kezaliman melampau yg sedang berlaku,,menyumpah sakan... ada yg mendoakan , ada yang meluahkan simpati dsb..
ada yg cakap "kemenangan semakin hampir" ,,,, insyaAllah , sy juga nak turut berjuang dengan mereka . tapi      mcm mana yek ? lawan dengan kedai burger pun kita kalah . malunya . kadang2 bila keluar dengan kawan , bila singgah makan kat mana2 , mesti ada yg tanya , "kenapa mican tak minum coke? kenapa tak minum milo ? kenapa tak nak makan kat mekdi?"     alahai,,,,,,mungkin kwn2 ku tersayang belum tahu lagi ,,,,nak tau kenapa sy jadi mcm tu ? ini dia









ini barang ,aku cuba elakkan sejak tahun 2008 . sampai sekarang . aku ada join satu online forum , dan kat sana ahli2 nya kebanyakannya bukan islam ,,, pernah jgk isu boikot nie dibincangkan dan rata2 cakap usaha boikot nie semua kerja sia-sia..memetik kata dorang ,

" the whole country of you-know-what will not go down just because one or two mo*ons like u guys not buying their products . your actions wont affect them that much when they have buyers in the whole wide world .. and besides , what other products are available anyway ? stop making a fool out of yourselves , and GET A LIFE !"


ganas nya kata2...kita pulak yg nampak bodoh . ye lah , tak dapat menikmati produk makanan dorang yg terkenal di seluruh dunia tu ... but ,,,,,alhamdulillah , setakat nie aku masih belum menghadapi masalah kekurangan nutrisi , masih sihat dan sgt hyper pada waktu2 tertentu ...haha...jadi apa nk takut ? biaq pi la dorang nk cakap kerja sia-sia ke apa , yg penting  kita tak menyumbang walau satu sen pun ke tempat yg tak sepatutnya . yg penting peluru2 yg digunakan utk membunuh saudara2 kita kat sana , bukan dibeli dengan duit kita , sebab kat akhirat nanti nak mengaku saudara dengan dorang kan ? :')
mungkin kita tak mampu nk angkat lastik , pergi berjuang dekat sana , tapi sekurang-kurangnya kita ada cara sendiri kat sini . berjuang melawan nafsu . jadi sudah-sudahlah dengan gebang tu semua...moh kita mulakan sekarang!




*anyway utk perkembangan isu saudara kita ,  sila klik kat sini untuk ke page aqsa syarif . , u are gonna like this ;)






No comments:

Post a Comment