Sunday, November 10, 2013

bertepuk sebelah tangan

assalamualaikum =)

kali nie tiba2 nak cakap pasal bertepuk sebelah tangan ,,, oh , minta maaf , tak ada kaitan dengan cintan cintun ,,, I takde pengalaman , so kalian lebih arif dalam hal tu, ehem,,,

sepanjang hidup nie , mungkin kita pernah rasa "eh aku je yg terhegeh hegeh nak berkawan dengan dia , dia macam tak layan je" atau "cisss betul minah tu , tadi aku senyum , dia boleh buat tak nampak je" atau "sampai hati akak sebelah rumah tu , birthday dia tiap2 tahun aku sambut , birthday aku dia tak hengat pun" atau apa2 situasi yang nampaknya macam kita bertepuk sebelah tangan,,, yang di sana tak peduli pun,,, haa , kepada yang tak pernah rasa , nak habaq mai , sakit woi rasa dia . sakitnya terasa dalam hati ,,, menusuk-nusuk gituh . sampai rasa macam nak pegi tusuk2 je orang yang di sana tu dengan jarum . (jarum je ? pisau2 takde ke? hehe . nak merasa masuk lokap sila la )


kepada yang pernah rasa macam tu ,,,,,,
"erti hidup pada memberi" . entah dari mana la kawan2 aku petik kata2 nie , tapi nie la yang dorang selalu ulang2 masa belajar kat kolej dulu,,, dengar macam bagus sangat  , macam nak buat je , tapi rupanya susah . kena "memberi" tanpa mengharapkan "balasan" . benda nie bukan semua org buat. bukan semua org nk "memberi".. sebab susah tu lah akhirnya jadi sakit hati,,, dan akhirnya "aku dah bosan nak layan dia nie , aku je yang bersungguh-sungguh, dia layan aku nak tak nak je .blah ah" . tak pasal2 putus saudara .

sooo,,, memandangkan aku pernah rasa benda macam nie , dan pernah juga menjauhkan diri dari orang2 yang buat aku rasa macam tu , aku cuba fikir jalan tengahnya . resolusi tahun baru , iaitu muhasabah diri . cuba fikir balik , kita senang sangat nak nampak salah orang  , salah kita   macam mana? mungkin kita pun pernah buat orang lain rasa macam tu,,, what goes around comes around kan?  aku tak percaya karma ,,, aku percaya apa yang kita rasa nie semua teguran dari Allah atas apa yang kita buat selama nie , yang kita tak sedar,,,yang kita anggap benda kecil ,,,, (harus la letak ayat ustazah kat sini) .

jadi,,,, ada satu perkataan paling tepat untuk semuanya nie : SALING . cuba sebaik mungkin , hargai kebaikan orang pada kita . jangan biarkan orang rasa apa yang kita rasa . tuuu dia , ... ayat pengorbanan takleh blah . hahaha....

tu je yang aku dapat fikir sekarang nie ,,,, kita usahakan je , mulakan dengan diri sendiri je dulu,,, selebihnya macam biasa la , tawakkal, hakhak,,,

semoga berbahagia semua nya , dan salam maal hijrah ( hari nie dah 6 Muharam , tp takpe la , still suasana tahun baru lagi )

PS : nie aku petik kat inbox aku . sila klik kat gambar kalau nk nampak lebih jelas.

yang nie paling kelakar , orang UK kononnya , native speaker tp ayat sekolah rendah . nampak benor nipu nyer.

 semalam ustaz pesan , benda2 macam nie tak payah layan . dia pun selalu dpt mesej macam nie dari perempuan2 misteri entah dari planet mana yang tiba2 nak berkenalan . ayat manis2 je  . tp nk menipu, katanya . so bila ustaz tu tak tahan bila dapat mesej banyak sangat , ustaz balas kat salah sorang "perempuan" tu ,,, macam mana ustaz balas ? sepatah perkataan je ustaz cakap,,,

"BULLSH*T" .

sepatah tu je . hahahaha...ganas betul... sakit perut aku gelak semalam dengar cerita ustaz nie .






Sunday, September 22, 2013

please check this

assalamualaikum =)



sini ada link . sila klik dan baca





PENTING KE ?




hmmm,,, sekurang-kurangnya lebih baik  daripada baca gosip yang lebih banyak propa dari yang nyata . sekurang-kurangnya kita tahu apa yang kita pertahankan .




selamat membaca!

Friday, September 20, 2013

Mekap Simple untuk ke Office/Kelas

Assalamualaikum....

Hi gadis-gadis comel bermata bulat/sepet and whassup bro yang ganten2 sekalian...

Hehe,kali ini entry untuk gigirl je so guys,back off!Lama dah tak kejam macam nih.Kawan segaduh dah betul-betul nak break up our relationship.Biaq pi la die.

Ramai lagi yang nak kawan ngan aku an?(Krikkk krikkk) Ermmm =_=!!.

Okeyh,no more long talk lets take a look my pics!Haha,memang x shantekk pom!!

blueblack-hilo.blogspot.com


Okeyh,macam mane nak tampil simple tapi boleh bangkitkan our confidence.
First,cuci muka dengan pembersih muka yang sesuai.Kalau aku,aku suka pakai Clean & Clear nie.Cuba lah!


Clean & Clear Watery Light Cleanser
Lepas tu,bagi yang kulit agak berjerawat or sensitif sila guna bahan yang berasaskan tea tree.Tak kisahlah produk ape-ape pom.Janji sesuai ngan kulit korang yer!


Tea Tree Oil Clarifying Toning Lotion Cosmoderm

Then pastikan kulit dah bersih segala bagai,bolehlah applykan BB Cream.BB Cream nie sangat magic taw!Boleh samarkan cela and sama ratakan ton kulit korang serta-merta.Pilih la jenama ape apepun janji sesuai dengan kulit korang keyh!Aku suka yang nie:-


Maybelline BB White SPF 50


Boleh sapu dengan jari atau berus.Aku lagi suka pakai jari,hehe.Jom pakai bedak plak!

Johnson's Baby Face Powder


Pakai rata-rata.Tak payah terlalu tebal,nanti macam topeng pulak!Aku suka natural punyer.Hurmmm...nak tambah seri,calit sikit Eye Shadow.Kaler purple aku prefer sebab baju aku kaler purple,haha!


SilkyGirl Eye Shadow
Calit sikit je bagi tambah seri!Ingat!Kite bukan mekap niat untuk tackel mane2 guys,tapi nak tambah confidence level je taw.Ingat!!!Kalau salah niat dan mind set tak betul,dosa menanti.



Maybelline Gel Eye Liner

Pakai eye liner untuk tambahkan seri mata.Mata nampak segar dan bundar!Lepas tu,calit la lipstick warna nude/pink/natural untuk tambahkan seri.Siap!!!

Lipstick dari SilkyGirl



Okeyh,bagi yang bertudung,pakai tudung ikot la style mane yg korang suke.Bagi yang tak bertudung,jom bertudung!Awak akan nampak manis.Manis di pandangan Allah dan hamba-hambaNya,In Shaa Allah!

Tudung Bawal 

Pin dan Jarum Peniti
Sekian,selamat mencuba!Ingat,segalanya bermula dari niat.Jika baik niat kita,kita akan beroleh kebaikan.Jika salah niat kita,kesalahan tu la yang akn kite peroleh.Aku tak minat sangat mekap.Sekadar nak confident ke ofis saje,hehe.Bagi yang suka solekan tebal-tebal tu,tak elok taw,nanti kulit mudah rosak.Lesu.And korang akan nampak tua dari usia sebenar!Oppss...Btw,All da best!!

Wassalam...

Wednesday, September 18, 2013

Dari Saye untuk Awak...

awk...

kalo la sy nie pendendam...
saya xkan delete yg sy post hari tu..
pasal ape?
sy ingat awk tu masih kwn sy lagi...
xnak awk malu...

tp pe yg awk balas kt sy..
sume nombor awk sy dail x dpt..
sy mampu berdoa je awk..
semoga awk bahagia..


mungkin pe yg awk buat kt sy nie..
satu pengajaran..
agar jgn percaye bulat2 kt kaum awk...
kena tgk yg mane petak segi tigenyer..

finelar...
sy tgk awk pom heppi je..
sy terpakse beli yg baru taw awk..
sbb sy malu..

kena pasang kuat2
kalo tertinggal earfon...
sy beli yg biase2 je...
yg nokia tuu..



sy rase..
we should end our frenship..
bcoz there is no fren
who will stab at the back of their fren

be happy k..
sy halalkn je...
sy harap awk pom halalkan sume..

awk hilangkn diri mcm tu je..
sy sihat ke..
sakit ke..
pe awk peduli...

ye..
sy sape untuk awk kesahkn
tp smpai awk nk ilangkan kesan
bagai..

untuk ape wak...
n untuk sape..
awk ingat sy nk g serang awk ke..

at least..
give me a reason...
just a little bit...
is enough...


pe yg berlaku antara kite
mmg sy akn treasure sbg memori..
tp bile sy fikir ia penuh luke..

biarlah ia berakhir di sini....
n kalo awk nak unfren or block skalipom pom dipersilakan...
why sy berani gtaw public?
coz u my fren no more...

bye!

Monday, September 16, 2013

kenapa saya suka cikgu saya ?

assalamualaikum =)

sempena Hari Malaysia nie , tak pasai2 teringat pasal cikgu pulak (apa kaitan ?)

bila cerita pasal cikgu and sekolah nie , biasanya orang selalu ingat pasal kena denda , cikgu tu jahat , cikgu ni baik , moments masa menghias kelas setiap awal tahun, atau kenangan manis dapat hadiah   ( pelajar teruk macam aku memang tal hengat lar pasal hadiah ney,,,haha )
tapi,,,, jom fokus kepada makhluk terpenting dekat sekolah tu . CIKGU . ( tapi ada cikgu cakap , pelajar la yang paling penting kat sekolah , sebab kalau takde pelajar , cikgu tak dapat jadi cikgu . macam mana nak jadi cikgu , kalau tak dapat mengajar ) . tapi,,, kalau cikgu pulak takde , apa benda budak2 tu semua nak buat kat sekolah ? dorang pun tak jadi  pelajar jugak la ,,, macam mana nak jadi pelajar , yang mengajarnya takde . hihi . (berdebat sampai maghrib )

ada banyak sangat benda yang cikgu buat / cakap , yang aku sangat suka :

1) "holiday is holiday . no homework"
- yang satu nie,,,,,bukan aku je , sume orang suka .hahaha.... untung la , dapat teacher best ...aku dengar benda nie masa form 4 ,,,, dah nak cuti penggal,,,,sume cikgu laen dah bagi homework , tapi cikgu yang sorang nie buat xtak tau jek,,, so rasa kurang percaya sket la,,, sebab tu kitorang tanya dia , teacher , takde homework ke ? (believe me , we did that ). pastu dia tanya , subjek lain ada homework ke? bila kitorang cakap ada , dan sangat banyak, dia geleng2 kepala,,, holiday is holiday .. kalau nak ada homework lagi baik tak payah cuti terus . untuk subjek saya , no homework ,,,,
fuyoh,,,, hahaha,,, alhamdulillah,,,, sangat memahami,,,, ini bukan masalah pemalas , tapi kalau terlebih sangat, sampai berpuluh esei nak kena buat ,  student of the year pun tak sanggup....(aku biasanya buat homework untuk revision je,,, bila rasa macam terlebih sket memang aku tak siapkan , sebab subjek lain pun nak kena study jugak,,, tapi kalau add maths dengan fizik , biasanya cuba jugak siapkan , sebab benda nombor2 nie tak boleh dibuat main ,ahahaha)

2)"sila bercakap"
-HAH ???!! peristiwa ajaib nie berlaku setiap kali ada kelas fizik,,,, haha,,,, mula2 cikgu mengajar sekejap , pastu dia akan cakap "sekarang , bagitau kawan sebelah , apa yang kamu belajar tadi" .... tang nie aku suka,,,, bila kitorang macam tak cakap apa2 , cikgu akan marah dan paksa kitorg bercakap dengan kawan,,,alahai,,, mana nak cari cikgu macam ni,,,,best , sebab bila ada yang kita tak faham , kadang2 tak tau macam mana nak tanya cikgu,,, kalau nak simpan sampai tamat period tu baru nak tanya , rasanya makin tak faham kot , sebab subjek kritikal macam ni tak boleh pendam2 sangat hihi.... so bila ada peluang discuss dengan kawan2 dalam kelas macam ni , terlerai la jugak kekusutan minda ini,,,,kadang2 cikgu akan pergi dengar jugak apa benda yang kitorang bincang , dan kalau ada yang salah dia akan explain lagi,,,,ahhhhh , indahnya  :)
(ada je yang bercakap pasal benda lain masa cikgu suruh bincang,,, yang tu masalah depa la kan )

3)bila cikgu transform jadi pakar motivasi
- kadang2 bila kitorang macam takde semangat hidup , i mean semangat belajar , cikgu akan cerita benda2 yang buat mata semua orang berkaca-kaca,,,, tu dia ! haha,,,, cerita pasal zaman dia sebagai pelajar dulu , macam mana zaman dia dulu sangat berbeza dengan zaman kita , dan  kisah2 kejayaan dia,,,, fuh , insaf ! haha,,,,aku lebih suka dorongan yang macam ni la berbanding dengan caci maki terhebat,,,,, macam , down sangat kot bila cikgu cakap kita nie pelajar malas , tak guna , tak sedar diri , dah besau esok merempat sebab masa sekolah malass,,,, benda2 kasar macam ni , kalau ada pun, memang tak masuk dalam  fikiran aku , dan memang tak diguna pakai langsung,,,, ( kalau tak silap , masa form 5 pernah ada makhluk yang cakap , pelajar kelas  kitorang nie adalah pelajar 5 sains 1 yang paling TAK GUNA dalam sejarah sekolah,,,,takde harapan langsung untuk cemerlang dalam exam) .<<<::: tapi yang cakap macam nie bukan cikgu yang mengajar kelas kitorang la ,,,, so,,,,, peduli hape,,,,yang penting cikgu kami cool dan baik2,,,, dorang lebih kenal kami berbanding pihak2 lain,,,, guru2 penolong kanan dan pengetua , misalnya .... *batuk2 kecil*

4)kelas bergerak
-yang ni klakor,,,,haha,,,,aku takkan lupa sampai bila2 , subjek sejarah tingkatan 4,,,,, cikgu perempuan , garang tiada tandingan . haha . kitorang pernah kena denda , satu kelas kena duduk bawah meja sebab sume orang diam masa dia tanya soalan,,,, tak menjawab ,,,( aku pun memang tak ar , sejarah kot , haha... ).... bila sume pelajar dah kat bawah meja  , cikgu tu berdiri kat depan dan terus mengajar ,,,, tapi kalau tengok dari luar kelas , nampak macam cikgu tu cakap sorang2 lar , bwahahaha,,, yang best nya , masa tu jugak la ada cikgu lain datang nak buat pengumuman , tapi bila dia nampak cikgu kitorang tu berdiri dan mengajar sorang2 , dia gelak sehabis kuat ,hahahaha,,,,,pastu dia cakap "saya sebenarnya ada announcement ni kak , tapi takpe la, akak macam sibuk je,," ,,,, cikgu kitorang " kalau macam tu cakap la , ada org la dalam kelas ni,,, saya bukan cakap sorang2,,."
hahaha...terbaik,,,, kena denda ramai2 ni , best juga eh,,, hehe , hilang jugak rasa mengantuk ,
 sekali -sekala kat bawah meja apa salahnya , hihi,,,dan cikgu ni pernah suruh kitorang kumpul fakta dalam tajuk tertentu , pastu buat lagu dan nyanyikan depan kelas,,,, masa tu macam2 bentuk muncul ,,,, :)

5)bila cikgu memahami
-bila kitorang tanya soalan , tak kisah sebodoh mana pun , cikgu akan jawab ,,,, dengan serius,,,, dan bukannya cakap "ini pun tak tau ke..".......dulu cikgu selalu galakkan kami tanya soalan , dan tak judge kami senang2,,,,  group aku pernah tersilap , tak pandai guna apparatus dalam makmal chem ,,,, bila cikgu tengok , dia gelak,,, instead of "bodohnya , nie pun tak tau pakai" , dia cakap "kenapa tak tanya,,,," dan terus tunjukkan cara yang betul untuk guna alat tu (sebelum tu rasanya dh 14 ratus kali dia terangkan , tapi tak faham2 jugak ,hehe)
dan bila kitorang slow , tak dapat tangkap apa yang dorang ajar , dorang akan faham ,,, ayat terbaik yang cikgu kimia aku pernah cakap " takpe la,,,, belajar slow2,,, saya pun , nak sampai ke tahap nie , dah berpuluh tahun belajar,, kamu ,ada dua tahun je,,saya tak harapkan kamu terus excel dalam setiap benda nie ,, kamu pun baru belajar,,,,tapi cuba la , sehabis boleh ya"...... <<<::: sebab tu kimia jadi subjek favourite aku dari dulu sampai sekarang , bahkan sampai mati ,,,, sebab aku akan pegang kata2 cikgu nie smpai bila2,,,(budak2 genius , fast learner , takyah nak buat muka sangat la,,, kami yang slow rock nie ada cara tersendiri untuk cari ilmu) . PEACE .

dannnn banyak lagi yang aku suka sangat pasal cikgu2 kami dulu , hihi,,,tapi 5 nie je yang paling aku ingat , dan yang mampu diingat setakat nie,,,, banyak je lagi,,,,cuma tak ingat je .

oh,,, tapi ada satu benda yang aku agak tak suka la ,,,,satu jer...

#bila cikgu tak nak jadi pendengar yang baik (atau memang mendengar langsung)
bagi homework banyak2 , marah2 students , suka denda macam2 , tu biasa je sebenarnya .... kita yang salah , memang lar kena denda , kena marah,,,,, dan homework tu pulak untuk pastikan kita study je sebenarnya,,,,sebelum cuti elok je, sume pandai2 , balik cuti semua tak tau apa2 , kan kesian .
tapi ada benda yang aku tak puas hati , sejak sekolah rendah lagi,,,haha,,,,

cikgu : A , kenapa absent semalam ?
A       : nenek saya sakit , KAMI pergi melawat , cikgu .
cikgu : kamu pegi buat apa,,, kamu doktor ke ? *nada sinis*
A       : *diam*
aku    : what the . . .

( HELLO CIKGU , BUDAK TU TERANG2 SEBUT "KAMI" , MAKNANYA DIA NAK CAKAP YANG DIA PERGI DENGAN MAK AYAH DIA)

oke faham , budak tu masih sekolah rendah , memang bo*oh lagi pun , so memang belum jadi doktor la ,,, habis dia tak layak ke nak pergi tengok ahli keluarga dia yang sakit? nak kena jadi doktor dulu baru boleh pergi tengok nenek dia sakit ? kalau ada kematian pulak macam mana ? "oh awak tak payah pergi la , awak bukan penggali kubur pun,,,"  macam tu baru betul ke??amboi keringnya hati.

anyway aku dengar dialog antara A dan cikgu nie masa sekolah rendah dulu , tak pasal2 bengang ,,, takkan nak expect budak tu duduk bermalam sorang2 kat rumah , sementara parents dia balik kampung , semata-mata taknak miss kelas keesokannya ? budak2 kot , mana2 parents pegi , dia ikut la ,,, dia memang tak boleh tolong orang sakit tu pun , tapi dia jugak tak mampu nak duduk sorang2 kat rumah tu,,,cuba faham situasi dia apa salahnya,, walaupun dia budak , tak baik woo pandang rendah kat dia , seolah-olah alasan yang dia bagi tu alasan yang tak boleh pakai,,,,,nanti dia membesar fikir diri sendiri tak guna . mungkin cikgu tu takut budak2 sengaja reka alasan , padahal sengaja nak ponteng ,,,,.... fine ,,, kalau nak fikir buruk2 camni , sampai pencen pun takkan jumpa pelajar yang baik , oke ...

baiklah . class dismissed . *suara cikgu*



Friday, September 13, 2013

Cinta datang lagi??

Assalamualaikum...guys....

Rindunya.(Sambil peluk2 Jambu and dengar lagu Gwiyomi) Tak mengantuk lagi ni.
Jam sekarang 1.55 a.m haha dan aku esok nak kerja.Pukul 6.40 dah nak kena bangun,mandi..alamak!!Tudung tak bergosok lagi.


cinta datang lagi??tak!!!!!!cinta da lama pergi.Dan aku new Zizan yg workholic!!!!yeahhh..tu je....tujuea nok rasmi warung jah ambo..wahahaha...salam..tq for reading..:)

Saturday, September 7, 2013

1608 : reaksi masyarakat

assalamualaikum =)

ini sambungan kpd entry MICAN yg lepas (bukan entry zizan yg cerpen tu ) .

ada jugak rasa mcm over sket , sampai post berkali-kali pasal peristiwa yg sama , tp ni lah buktinya si mican sgt terkesan dgn apa yg berlaku pada tarikh "1608" .


                             ***************************************************


bila dapat tau result , xde sikit pn rasa kecewa . tak ada . xtau kenapa ,,,, cuma rasa marah dgn diri sendiri . tu je . keluar , bgtau kawan sal result , tawaran baru dari sponsor , n terus pergi mcm bnda ni bukan hal besar . rasa bersyukur pn ada , sbb diberi 'peluang kedua' ,  di tempat yg berbeza .
dan hari tersebut diteruskan dgn senyuman mcm xde apa yg berlaku .
 mungkin sedih sket tak dpt ikut kwn2 ke sana , tp tu cuma kerana rindukan kawan2 sahaja . so masih boleh kawal diri dan masih mampu mengucapkan syukur .

TAPI


blk je kampung , bermula lah episod yg sgt mencabar kesabaran .
makcik2 yg xde kaitan dlm hidup mula soseh2 buat teori sendiri tentang sbb2 aku tak fly . seriously .
mak aku dh berapa kali balik , cerita mcm2  pasal semua benda yg AJK persatuan "Mari Mengutuk"  tu cakap sal aku. mungkin dh namanya tak berilmu ( tak berilmu tu sama lah dgn ...... hmm kalau boleh xnk berkasar) . jadi ckp pn main hentam je , tak pernah terfikir akibat drpd kata2 tu . mula2 dgr tu , ah biar lah depa nk cakap apa ... tp bila dh makin hari makin pelik pulak yg sampai ke telinga ni , percayalah , xde hati yg mampu menahan kesabaran .

yes . shut up and mind your own troubled sons , mak cik .





sampai satu point , aku mintak mak aku tlg sampaikan kat dorg "makcik2 xyah la risau pasal hidup sy. sy tau ap nk dibuat  . kalau ank2 makcik2 pandai sgt , biar dorg je la yg fly . sy tak kisah"
pedas . pedih bagi makcik yg terkena . mmg ada yg terkena pun . lps mak aku sampaikan 'pesan' aku tu , dy terdiam . tersengih-sengih . tak mampu nk tangkis . sebenarnya aku nk je pegi cakap sendiri , tp kitorg xpnah terserempak kat mne2,,, xkan la  nk g serang dorg kt rumah . dh kuang hajor sgt la tu .


aku tak faham ...
benda ni xde kaitan dgn hidup dorg , apa perlunya nk sibuk sgt ?
dan aku tak faham...
apa2 bencana / masalah yg berlaku dlm family dorg , kami sekeluarga tak pernah pn hebohkan cerita , x pernah nk judge sbb menghormati mereka sbg tetangga . kenapa bila jadi kat kitorg , semua tiba2 excited? yg best nya tu , kat tangga masjid pn boleh buat port nk mengata org . elok sgt lah tu .


sy masih mampu bangun . ANDA ?

mereka tak pernah faham,,,
mereka x rasa apa yg kami rasa .
mereka xtau perasaanya bila kita belajar mcm org x igt dunia setiap hari tp still dpt result mcm sampah setiap semester .
mereka x pernah faham mcm mne kami masih ada semangat utk bangkit lepas jatuh berkali-kali .
dan mereka x pernah tahu perasaannya bila kita ajak kwn2 sama2 teruskan perjalanan tanpa putus asa , walaupun dlm hati sendiri mcm teragak-agak .
mereka terlalu jahil utk faham .
sbb hidup mereka hanya di persekitaran itu .

sbb tu , walau apa pun yg org cakap , takkan dpt halang aku dari terus bangun . jgn sgka aku akan give up semata-mata sbb lidah manusia . jgn fikir , dgn hanya bersenjatakan air liur , org mampu buat aku patah semangat .



semoga masih mampu tutup telinga daripada kata2 yg berniat utk menjatuhkan .
insyaAllah.


Tuesday, August 27, 2013

Kau Kutunggu

Buat peminatku yg lame menanti..cehhh....sila jgn menangis...uhhuhuhuhu

Manisnya pertemuan
Pahitnya perpisahan
Segala kini tidak dapat untuk kubahasakan
Semua kini kaku tiada lagi madu
Setiap madah baris kata
Bukannya lagi buatmu


Air mata Ain Marsyila mencucuri pipinya.Mata agak sembap.Dari semalam sehingga sekarang,masih terngiang-ngiang kata-kata Amir Ziqri terhadap dirinya.
“Aku suka Mawaddah,”tutur Amir Ziqri saat Ain Marsyila melabuhkan punggung di kerusi cafeteria kolej mereka.Ain Marsyila yang sedang menyedut minuman terbatuk.Sambil cover cun Ain Marsyila gelak-gelak memecah sunyi yang tiba-tiba itu antara mereka.
Suasana kafe yang hiruk-pikuk itu tak langsung mengubat hati Ain Marsyila yang pecah berderai.Saat itu mahu saja empangan air matanya pecah.Sabarlah wahai hati.
“Aku kena gerak dulu la Mir,kelas aku akan mula kejap lagi,”Ain Marsyila minta diri.Amir Ziqri hanya mampu melihat Ain Marsyila yang berbaju kurung ungu berbunga cream dan tudung sama warna dengan bunganya berlalu pergi dengan pantas.Cantik dan sopan,desis hati Amir Ziqri.Cepat-cepat dia sedarkan diri.Ain Marsyila sahabatnya.
Ain Marsyila saat itu sudah tidak mampu membendung lagi air mata itu.Saat itu dia sangat berharap ada mana-mana budak motor melanggar saja dirinya saat itu.Dunia serasa kelam.Dia cepat-cepat berlari menuju ke bilik air perempuan.
Mengunci pintu dari dalam dia menangis sepuas-puasnya.Saat itu,dia sudah tak tahu nak memberitahu sesiapa lagi.Amir Ziqri saja satu-satunya sahabat dia kala susah dan senang.Namun,dia salah langkah.Hatinya terlebih dulu yang jatuh.Oh hati,naiklah kembali.Walaupun kau terpaksa menahan peritnya luka itu,gagahilah.
Tiada perasaan yang lagi sakit melainkan sakitnya patah hati.Sudah dua hari Ain Marsyila tidak menjamah sebutir pun nasi.Lihat saja nasi,dia terus teringat Amir Ziqri yang selalu mengusiknya yang kuat makan.Tiap kali tak habis,Ain Marsyilalah yang jadi tukang perabisnya.
“Hoh,pempuan ape la kau nie,makan mengalahkan Jin,”
“Jin dah kalah la tu,hahaha”

Begitulah mereka,usik-mengusik.Sakat-menyakat.Apabila nak buat homework,mereka akan menolong antara satu sama lain.Amir Ziqri agak cemerlang dalam matapelajarannya.Ain Marsyila selalu belajar dengannya.Setiap kali salah,pasti diketuk dengan Amir Ziqri yang pantang dengan kesalahan.
Ramai yang kata mereka pasangan serasi.Namun bagi Amir Ziqri,Ain Marsyila adalah sahabat dia yang paling baik.Menjaga diri dan sopan-santun meskipun dia agak kasar dan kelam-kabut.Kini semuanya telah berlalu.Semua kenangan hanya tinggal kenangan.Enam tahun berlalu begitu pantas.

BUKKKKKKK!!!!!

Air Marsyila membuka mata.Suasana agak asing.Bukan bilik tidur aku nie.Tak bau pun air liur basi.Dia membelek-belek kain selimut dan melihat tangannya yang dimasukkan cecair IVD.Hospital.Bagaimana aku boleh ada kat sini nie?Di hujung katil terlihat seorang jejaka sedang terlena di kerusi,penat barangkali.
“Awak....”Air Marsyila mengejutkan dengan suara perlahan.
Pemuda itu membuka mata,menggosok-gosok matanya yang agak sepet.Dia menguntum senyum.Manis.Cinakah?Korea memang tak mungkin,hehe.Tahu-tahu je aku nie suka Korea kan?Sibuk betul la si penulis nie.Nak jugak tulis pasal minat aku.Hiks.
“Hai,”Dia tegur sambil mendekatkan kerusinya denganku.Dia menghulurkan tangan.
“Saya Nick,”Nik Qushairee menghulurkan tangannya untuk bersalam.Ain Marsyila mengangguk tanda menyambut salam dari Nik Qushairee.Nik Qushairee senyum memahami.

“So,will you tell me,how I was admitted here?”Ain Marsyila bersuara.
“Actually,you sebelah I dalam LRT tadi.Tetiba saja you pengsan,I tak tahu nak buat apa.As human,I should brought you here,right?”
“Thanks,”Air Marsyila masih lagi blurr dengan kejadian yang tak disangka itu.Seingat dia,dia sihat saja tadi,siap main Candy Crush lagi dalam LRT untuk menghilangkan bosan.

Sebulan selepas peristiwa itu,mereka menjadi rapat.Nik Qushairee berdarah campuran England,Chinese dan Melayu.Ayahnya Chinese Singaporean yang mixed blood England,manakala ibunya Melayu pure Kelantan yang tinggal di Johor.Sweet sangat cerita parents Nik Qushairee yang buat Ain Marsyila tak henti-henti nak dengar cerita mereka.
Nik Qushairee hanya mampu mengikut kemahuan budak manja Ain Marsyila yang mengada-ngada tu.Nik Qushairee agak berada.Muda-muda lagi dia sudah diberi kepercayaan daddynya untuk mentadbir syarikat.Dia digilai ramai wanita.Bayangkanlah,muka pun dah iras-iras Henry Golding.
Ain Marsyila pula baru saja menamatkan zaman pengangguran terhormatnya bekerja di ibu kota.Kenangan belajar di Sintok dan mengenali Amir Ziqri takkan dilupakannya sampai bila-bila.Meskipun sehingga kini parut luka yang ditinggalkan masih berdarah,dengan kehadiran Nik Qushairee dia sedikit demi sedikit terubat.
Nik Qushairee seorang yang serius sedikit.Kehadiran Ain Marsyila juga mengubah dirinya.Jika selama ini,dia selalu buat muka ketat,Ain Marsyilalah yang menceriakan hari-harinya.Dari cerita Ain Marsyila dia ada ramai adik-beradik belah ibu tirinya.Sangat berbeza dengan dirinya yang menjadi satu-satunya buah hati pengarang jantung keluarga.

Jika dulu,Ain Marsyila selalu mencemburi sahabat-sahabatnya yang sudah berumah tangga mahupun sedang melayari bahtera cinta,sekarang tidak lagi.Dia gembira menjadi dirinya.Biarlah dia sendirian.Cinta pertamanya sudah gagal.Dia tidak mempunyai kekuatan untuk menyintai sesiapa lagi.Dunianya disibukkan dengan kerjanya sebagai Interior Designer di salah sebuah syarikat di ibu kota.
Setiap kali ada masa lapang,Nik Qushairee pasti mengajak Ain Marsyila.Jika dulu dia tidak pandai menyakat,sekarang dia makin teruk menyakat Ain Marsyila sampai pernah satu ketika Ain Marsyila hampir menangis bengang.Mengalahkan budak-budak,hish!!

Kesihatan Ain Marsyila semakin teruk.Rambutnya banyak gugur.Hari demi hari hidupnya semakin tidak terurus.Nik Qushairee tidak putus-putus memberi semangat kepadanya.Namun,berat mata memandang,berat lagi bahu yang memikul.Ain Marsyila  memandang Nik Qushairee yang mendorong kerusi rodanya di kawasan laman hospital.

Dia sangat bersyukur,Allah mengurniakan sahabat sebaik Nik Qushairee.Peristiwa kantoi tersingkap kembali.Sewaktu dinner di salah sebuah hotel terkemuka di ibu kota tiga bulan dulu,Nik Qushairee telah melamarnya.Tiba-tiba Ain Marsyila batuk-batuk.Batuknya tiba-tiba teruk apabila ada tompokan darah di tisu yang ditekupnya.Nik Qushairee hampir jatuh terjelepok.
 Saat itu,barulah dia tahu Ain Marsyila yang disayanginya itu mempunyai tumor otak peringkat akhir.Selama bersahabat,Ain Marsyila tidak pernah menunjukkan sebarang tanda.Dia pandai berlakon.Nik Qushairee marah dan menghilangkan diri.Betapa remuknya hati Nik Qushairee.Patutlah,Ain Marsyila tak sama dengan perempuan lain yang mudah cair dengan dirinya yang serba sempurna.Tapi siapakah yang sempurna?Allah saja Yang Maha Sempurna.Air Marsyila yang ingin disunting akan meninggalkan dia buat selamanya.

Bagai mencari kekuatan,Ain Marsyila memegang pergelangan baju lengan panjang berbelang Nik Qushairee.
“Awak...saya ada satu permintaan terakhir.”
“Ya sayang,apa..”
“Syila minta maaf...”Saat itu air matanya mengalir deras.
“Syila minta maaf tak dapat terima Nick,Syila...”
“Dahla sayang,yang penting I sayang you lebih dari you sayang diri you sendiri..”Nik Qushairee merendahkan dirinya dan memandang mata bulat Ain Marsyila yang berkaca-kaca.Mata bulat yang semakin layu tak segalak dulu.
“Syila rasa,mungkin ni je jalan terbaik buat Syila.Jika Syila macam orang lain yang umur panjang,Syila mungkin tak dapat hidup bahagia jugak kan Nick?”
Nik Qushairee menangis teresak-esak.Dia mengelap pelupuk mata Ain Marsyila tanpa menghiraukan air mata lelakinya yang gugur sama.
“Janganlah nangis Nick,Nick tak happy ke Syila akan jumpa mak dengan ayah Syila tak lama lagi?Boleh jumpa dengan adik Syila yang Syila tak sempat jumpa sejak dia lahir lagi.Syila rindu sangat-sangat kat diorang.Lama sangat tak jumpa,”
Semakin kuat tangisan Nik Qushairee.Ya Allah,bahagiakan wanita ini walaupun sesaat.Doa Nik Qusahiree dalam hati.
“Syila...buruk sangat ke Nick sampai Syila tak nak langsung terima Nick walaupun sehari?”Masa itu hanya Allah saja yang tahu betapa mahu pecah dadanya untuk melawan perasaan.
“Nick,Syila dah nak mati,”
“Shhh..”Nik Qushairee meletak jari di bibir pucat Ain Marsyila.
“Andai Syila jodoh Nick,Nick redha.Terima Nick.Beri Nick peluang berada dalam hati Syila walaupun seketika,”Nik Qushairee sudah tidak dapat membendung lagi dirinya.Jika diikutkan perasaan,mahu saja dipeluk tubuh yang semakin melidi itu tak mahu dilepaskan lagi.

“Aku terima nikahnya Nurain Marsyila binti Mustafa dengan mas kahwin RM80 tunai,”Lafaz ijab dan qabul telah dilafaz.Dengan sekali lafaz,Ain Marsyila sah disatukan dengan Nik Qushairee di Hospital Permaisuri Nur Zahirah.Saat tersarungnya cincin di jari,air mata dari wajah pucat Ain Marsyila mengalir jua.Senyum dihulur buat suami tercinta yang bergenang air matanya.Nik Qushairee mengucup dahi.Dua pasang mata itu mengalirkan air jernih memanjat syukur.Ain Marsyila tunduk mengucup tangan sang suami,sejuk tangannya.Tubuh itu rebah juga di ribaan suaminya.
Nik Qushairee mengesat air mata,mengucup dahi isterinya yang sudah pergi buat selamanya.Perlahan membisikkan
“Ya Allah,tempatkanlah isteriku dalam kalangan solehin kerana dia isteriku yang solehah...”Masih teresak-esak,Nik Qushairee menjaga air matanya dari menitis ke atas isterinya.
“Sayang...tunggu abang di sana,”Alfatihah.Ain Marsyila,kau kutunggu.
Ketika di laman hospital...permintaan terakhir.....

“Syila ada surat nak bagi seorang sahabat Syila yang dah lama Syila tak jumpa,Nick boleh tolong poskan tak?”Ain Marsyila menghulurkan sepucuk surat beserta alamat.Amir Ziqri.Nik Qushairee mengikut sahaja.Ain Marsyila minta segugus bintang sekalipun dia akan petik,dia sanggup  buat apa saja untuk menggembirakan hari-hari terakhir Ain Marsyila yang akan bila-bila masa saja.

Ke hadapan sahabatku yang tercinta Amir Ziqri,

Saat kau membaca suratku ini,aku mungkin sudah tiada di sini lagi.Aku akan pergi ke tempat yang jauh.Berjumpa keluarga aku yang dah lama tinggalkan aku.Kau apa khabar?Aku harap kau sihat-sihat saja.
Sekarang mesti kau tengah kunyah something kan?Kau selalu macam tu.Baca komik pun kena kunyah sesuatu.Sengih sikit.Weh,aku rindu kau.Rindu sangat-sangat.
Aku minta maaf sebab aku tinggalkan kau yer.Aku tahu,kau tengah bahagia dan aku patut tumpang bahagia because kau kawan aku.Tapi,sebab kau kawan aku la aku tak happy kau dah ada kawan baru.
Kau takkan cari aku lagi bila kau sedih atau kau happy.Kau takkan bagitahu aku lagi dengan sape kau bengang.Kau tuang kelas.Semua tentang kau.Aku dah tak boleh ambil tahu.
Kau dah ada yang istimewa,dan aku tahu dia pemilik carta hati kau yang teratas.Dia cantik,baik sesuai sangat dengan kau.Aku doakan kau bahagia.
Aku tak boleh nak kawan dengan Mawaddah sama macam aku kawan dengan kawan-kawan kau macam Hairi,Ejoyy atau Mimi.Aku tak boleh pasal hati aku marah.
Aku minta maaf khianati persahabatan kita.Aku dah terlalu sayang kau.Aku deactivate fb sebab aku taknak tengok kebahagiaan kau dan dia.Aku jahat kan.Macam kau cakap,bila masa lak aku baik.
Tapi,aku harap kau selalu happy dengan dia.Allah Maha Adil.Sebab aku dah tak ada sape-sape kecuali kau,tapi kau dah tak nak aku,Dia nak jemput aku dulu.
Kau kahwin nanti aku akan tengok dari alam sana.Besar lagi view dia.Hehe.Aku harap kau sentiasa senyum.Biar banyak mana salah,kau bukan Nabi,kau tak maksum.Bertaubatlah dan jangan lupa solat.
Satu je yang aku nak dari kau,kau kalau ingat je Ain Marsyila,sedekahkanlah al-Fatihah yer.Aku nak sangat ucap 3 patah perkataan  nie sebelum aku diijabkabulkan dekat kau.Kau cinta pertamaku.I HATE YOU.Hehe...Assalamualaikum.

Salam Sayang,
Nurain Marsyila





Friday, August 23, 2013

hari paling bersejarah

assalamualaikum =)

*sepatutnya dh post minggu lepas , tapi tergendala atas sebab2 tertentu .

16/08/2012 , tarikh yg aku takkan lupa sampai mati ( kecuali kalau hilang ingatan ) . hari yg sgt susah utk dilalui .

.....
aku tak ingat hari lain yg mana aku sgt benci dan kecewa dgn diri sendiri  mcm yg aku rasa hari tu . seriously , sangat BENCI . disebabkan kebencian tu lah aku hampir buat benda bodoh yg x sepatutnya terlintas pun dalam fikiran,,,
 hari tu lah aku kehilangan banyak benda . hampir semua yg aku pernah ada pergi disebabkan apa yg berlaku hari tu . contohnya kawan . mmg ramai makhluk yg sebelum tu sangatlah baik dgn aku , tiba2 jadi strangers . mcm tak pernah kenal .


apa yg berlaku hari tu , rasanya aku xnk sebut sekarang,,,,( kalau rajin belek2 la post 2012 , pernah diceritakan sebelum ni )

anyway ini bukan catatan ekspresi seorang minah yg meroyan sbb xleh g obersi , ,,, TIDAK SAMA SEKALI .

aku sebenarnya sangat bersyukur . ya . ALHAMDULILLAH .
(eleh  , ckp aje la  nk cover malu , bersyukur konon ) <<<<:::: mana2 makhluk yg ada terlintas mcm ni sila berhenti baca sekarang , pegi tido dan mulai esok sila jgn jadi manusia lagi ,,,, sebab kamu manusia yg xde kemanusiaan .


eh naik angin pulak .
 berbalik kpd rasa bersyukur tadi tu ,,, setahun selepas peristiwa tu , byk yg aku dh belajar . byk sgt hikmah yg datang dan ada lagi yg akan datang , insyaAllah . kwn2 yg dh tinggalkan aku , digantikan dgn barisan penawar jiwo yg wajib dihargai . itu gunanya kawan :)

 mungkin terlalu awal utk cakap yg aku dh jumpa "jalan hidup yg sebenar" , tapi setakat ni jalan yg dipilih sungguh membahagiakan :)
insyaAllah kejayaan utk aku , kwn2 kat cni dan kwn2 di 'sana' . amin .
(nk start sem baru dan sudah sedia menggempur , insyaAllah)


pesanan dari seorang sahabat :

"SEMOGA ALLAH JAUHKAN DARI PUTUS ASA" (lebih kurang mcm ni lah dia ckp ,,, aku dh edit sket sbb msg dy panjang n sgt lah jiwengs , kang x pasal2 ada scene air mata pulak mlm2 ni)

 ya kawan . jgn risau , aku takkan pernah putus asa . dan apa yg aku buat sekarang pun bukan berpunca daripada putus asa .

I DONT GIVE UP . I MOVE ON .

:::::::mican yg sedang berkobar-kobar:::::::











Wednesday, July 24, 2013

serumpun tapi tak sama

assalamualaikum =)

real patriot in the house!!!!(maklumlah nk dekat bulan ogos nie kannnn) .

haha .

ini bukan nk cakap pasal the beauty of my country and whatnot . ada mata tgk sendiri lah . amboi bahasa . *geleng kepala*

maaf semua . sekarang masih cuba mengawal kemarahan . bulan2 puasa ni kna banyak2 sabor .
malu .

alkisahnya tadi online sekejap kat fb , pastu ada kawan dari skuad garuda tegur ... so jawab je lah mcm biasa ,,,, sekali dia tanya "puasa tak hari ni?" . berani btol .

AKU PANTANG GILAAAAAAA ORG LELAKI TANYA SOALAN MCM NI. terasa woi darah naik ke otak nie . bengang you .

sempat jgk mengucap tadi . ada jgk yg kna sumpah ni kang . geram je nk tumbuk2 skrin laptop  . tp teringat pulak diri ni miskin tak mampu nk beli lappy baru . tarik nafas panjang2 , sabarrrrrr.....

nasib baik sempat terfikir yang dia mungkin tak tahu cara kita kat sini . jadi dgn baik hati aku bgtau kat dia , biasanya  ,lelaki kat sini tak tanya soalan mcm tu  . dia mtak maaf , dia tak tau , sbb kat tmpat dia , bnda mcm ni biasa je . baiklah . selesai .

fuh,,,,,

lepas tu aku tergelak sorang2 ,,,, unik juga eh , negara serumpun , tp adat dan budaya dh berbeza sampai mcm tu . igt kan sama je . maklumlah negara kita kan berjiran . jiran harmoni gitu . *termuntah*

bila difikirkan balik ,
aku pun pernah tersilap jgk dulu .dgn kwn dari negara jiran juga . benda yg aku anggap biasa ,  tp bagi dia kuang hajor ....nasib baik tak kena belasah . =)

 hmmmmmm,,,,
sebab tu bila ada yg x suka atau x selesa , tak boleh nk main terjah terus maki org . itu mengundang penampor namanya . sebab kita ada budaya masing2 , dan kita  x boleh expect kwn kat sana tau semua adat dan budaya kita . kita pun bukannya tau sgt pasal dorang . tapi bila dh tau , kna respect la kalau xnak pendek umur . i mean pendek hubungan persahabatan .
hebatlah .

(masih tertarik utk belajar budaya mereka , insyaAllah nanti2 lah)

*oh ye . dulu masa kolej ada sorang budak lelaki nie g tanya aku "zan kau dh solat belum?"
kawan aku (pmpuan ) tolong jawab "soalan mcm tu tak yah tanya la . kau tu laki"
HAHA . maksudnya ada juga la lelaki kat malaysia nie yg akan tanya jugak benda2 mcm tu , tp kebanyakan yg aku jumpa , dorang xkan tanya . (korang tolonglah faham apa yg cuba nk disampaikan ni . seganlah.) . tp kalau tak faham part nie , tanya je la yek .


PS : ada org tanya pasal kawen muda . HAHAHA....aku cuma mampu ckp , kawen BUKAN penyelesaian segala masalah . kalau nk , saya boleh elaborate lagi , tp dalam post lain la ye .



Sunday, July 21, 2013

entry tak bertajuk :')

Assalamualaikum and salam manis semua...

Salam Ramadhan al-Mubarak...sedar tak sedar dah nak masuk 13 Ramadhan...cepat masa berlalu kan?

Alhamdulillah...sempat lagi kita merasa Ramadhan pada kali ini.Kita nie,pengakhirannya mati.Tak tau,bila tapi mati tu pasti.Entah-entah tak menyempat untuk merasa Ramadhan yang satu lagi.


Kerinduan pada arwah tergamit lagi.Tanggal 21 April 2010 dia meninggalkan aku sekeluarga.Dia pun sudah mengikut ahli keluarga kami yang terdahulu menyeberangi sungai itu...suatu hari nanti pasti masa ku pula.


kenapa kita di masa muda lalai ek?kenapa mesti bila dah tua baru nak gi masjid,mengimarahkan solat berjemaah.aku tak kata orang..aku kata gak kat diri aku...


tengah2 nak gi solat terawih,ade je yg bertenggek depan masjid,boy and gurl..tu belum yang berpelukan atas motor..hormatlah sikit,bulan puasa..


lagi hangin aku dibuatnye,geng budak flat baling2 mercun..terlatah gak aku kat citu...meletop2 bagai...eeee....dapat,aku pulas je telinge sekor2..xpom cincang2 wat daging burger...sabor je la...Astaghfirullah..termarah lak...


tapi yang aku maksudkan sini lebih pada golongan kaum Adam.Usahkan pergi terawih,solat 5 waktu belum tentu cukup.


susah sangat ke solat?yer...susah.Bagi orang yang tak bertaqwa.Senang bagi yang dalam hatinya hanya Allah yakni mukmin yang bertaqwa yang ingat mati.


Sape kate muslim dan mukmin tu same?sape??muslim tu memang sume org Islam yang mengucap 2 kalimah syahadah.tapi mukmin hanya diberikan pada muslim yang beriman.


aku taw,pasti ade yang xtaw ape tu iman?iman tu ape ek..sambil wat muke innocent?eee..nak lempang je cukup2 bagi yang perli gi nyanyi "iman adalah..mutiara..."....sekeh je bia naek cendawan.


lau kite xtaw..jangan la ejek....tapi bertanya pada yg taw....ilmu nie sangat luas...makin dikaji,makin banyak yang perlu dikaji dikaji dan dikaji....tak pernah cukup...ilmu Allah seluas lautan..


iman ialah kepercayaan yang kukuh..yang membenarkan dengan hati,menye
but dgn lisan dan dilakukan dgn anggota....lau aku salah,sila betulkan...


jangan la terlalu alpa dgn dunia...dunia sementara..akhirat yg selama-lamanya..semoga berbahagia kita di sana hendaknya..salam manis...:)












Monday, July 8, 2013

dari tepian kain

assalamualaikum =)

nk dekat2 puasa ni rasa insaf berkobar-kobar sket ( insaf la sgt )

ni entry mee segera punya , maknanya tak dirancang pn nk tulis apa,,, jadi apa yg aku ckp sekarang mmg ikut apa yg ada dlm fikiran buat masa ini .

tadi online fesbuk sekejap , scrolling down home page and tiba2 nampak ada satu video 'aneh' yg sedang disebarkan,,,,bole tahan cute juga haha,,,,warga2 fesbuk yg xtif mmg tau vid apa yg aku tgh ckp ni , ehem , xyah nk berlagak innocent . hmmm ,,, mula2 xmo tgk pn , tp bila baca komen yg serba suspen , oke , nk tau apa yg sdg berlaku .

sebenarnya bukan nk ulas pasal vid tu pn , cuma teringin juga la diri yg serba kekurangan ni utk menyatakan rasa kurang senang dgn komen KUANG HAJOR tahap IQ org tak sekolah ( maaf terkasar sikit ,,, ter sengaja tu ) yg boleh dibaca d bwh vid tersebut ,,,, ramai pulak tu share kat fb,,,, tak silap tadi sampai 4000+ ,,,,MOTIF SHARE DIKATAKAN UTK MEMBERI PENGAJARAN KPD GENERASI MUDA HARAPAN BANGSA SUPAYA X JADI MACAM ORG DALAM VID TU,,,  dan khabarnya adik tu dh delete semua account laman sosial dy,,,fb , youtube , apa lagi eh,,,,semua lah,,,,mungkin x tahan dgn feedback daripada penasihat2 mulut pedang yg  kurang mahir menahan nafsu amarah,,,,haaaa kesiannnnn.....

perlu ditegaskan di sini saya mican bukan nak back up / menyokong adik yg terlibat , mahupun perbuatan dia merakam vid seumpamanya , dan tidak juga menyokong aktiviti sweet couple .

tapi.......

mcm ni lah , kawan aku pernah pesan , kita kalau nk berdakwah ,  bencilah kemungkaran yg sedang dilakukan , jgn benci kpd org yg melakukan . haaa , baru bole tarik tgn dia , bawak dia balik,,,,,,, cakap baik2 la , ni main tibai sesuka hati , makin jauh la dy lari . ni siap buli dy kat social network lagi....

bukanlah nk memupuk golongan pendakwah lemah lembut melampau ala sotong , tp nabi pernah ajar ke kita kasar macam tu ,,,

dan aib tetap aib , tak perlu kita sebarkan walau apa pun tujuan .
 nk cegah couple , kita sebar vid mcm ni ,,,,habis tu boleh la eh kita sebarkan vid org tgh *tut* *tut* *tut* utk cegah zina ? sendiri fikir .

ini baru cakap sal vid yg satu ni , situasi lain byk lagi,,,,mcm hari tu terkesima seketika bila baca komen pasal mesir ( pun kat fesbuk ) . ada lah sorg nie , si Y , mungkin nk cari perhatian agaknya pegi komen bnda yg bukan2 pasal encik presiden ,,,tiba2 datang muslimah yg aku kenal , dgn selamba panggil si Y tersebut "no*b" ,,,,,

and i was like




eh kita semua dulu asalnya dari kebodohan juga , asalnya N*OB juga , tp alhamdulillah Allah kurniakan ilmu yg bole kita gunakan utk keluar dari kegelapan ,,,, tp belum tentu kita bagus pun lagi , Allah je boleh nilaikan amalan kita .jadi tak perlu nk rendah2 kan org mcm tu... sudah2 lah menghina , apa kata nasihat dulu . kalau dia tak dengar belasah la, haha ..oke maaf , kalau dia tak dengar juga doakanlah ,,,,dan terus tunjukkan teladan yg baik,,,mcm yg kawan aku pernah buat kat aku dulu ,,,dia tgk aku pakai ntah hape2 , xde pulak dy pegi cakap

"hoi kau pakai mcm ni , nk masuk neraka ke",,,

sebaliknya dia guna cara yg sgt superb , lembut tp tegas,, kan dh insaf sekarang , hehe insyaAllah . jasa seorang sahabat yg tak mampu dibalas. *izan doakan awk yg special tu berjaya jadi pakar O&G mcm yg dicita-citakan*
,,,,,,bak kata dia O&G bukan OMG , haha .

jadi,,,,,moral nya ,,,, berlembut lah kalau nk menasihati,,,,bila kasar2 macam tu , takot org yg kna dgn kita tu jadi benci , jgn haraplah dia nk dgr nasihat tu lagi,,,ntah2 makin teruk...lagipun bila berkasar mcm tu , mcm ada bau sombong , bangga , riak , takbur , ujub sikit ,,,, rasa bagus sangatlah tu sampai nk hina org , kata mereka di dalam hati .
 
baguslah , kita menjaga tepi kain org utk menasihati,,,,tp perjuangan kna sama dgn matlamatlah ,,,
kita  menjaga tepi kain dia , bukan nk mengoyak bagi nampak sikit lagi,,jadi kalau jaga buat cara jaga lah,,, high five kpd yg setuju .

setiap amalan akan dihisab nanti,,,ganjarannya dosa/pahala je ,,,, agak2 yg hina2 org konon dgn tujuan nk berdakwah tu kira pahala tak eh..?
sama sama fikir .


Monday, June 24, 2013

conformity (EDITED SUDAH)

assalamualaikum =)

so....tiga posts berturut-turut oleh si mican dan semuanya bernada tegang . effect cuaca panas kot sekarang nie huhu....
sesiapa yg xtau mksud tjuk di atas , mcm biasa lah , sila google . kalau x jumpa jgk , boleh tanya si penulis
:p

                                 **********************************************

sejak akhir2 nie kn , mungkin ramai yg perasan , mcm2 trend timbul . bila dh kata trend tu , ramai la yg mengikutnya ,,,, kalau xde org ikut , itu bukan trend , tp "epilepsi" ( bak kata the bestie - zizan),,,haha,,,
dan sejak dulu , saya , mak cik mican , memang bole dikatakan tak pernah ikut apa2 trend,,,sesuka suki pakai kepala sendiri je...org sibuk dgn shawl , aku tak tergugat ... pernah cuba , tp tak tahan ...rimasssss...last two years kalau tak silap , masa raya , ada makhluk mulut wenggg pnah tanya aku " eh pakai tudung bawal JERRRR utk raya????"   ...tudung bawal . jer . time2 raya pn cari pasal lagi dia ni. mood baik , hari baik , jadi tak menjawab , cuma mampu senyum .

contoh lain , masa tgh meletup pasal JB , semua org mcm huha2 suka kat dia,,,tp aku tak suka ,,,, and shortly after , tiba2 muncul pulak sekumpulan haters , ramai pulak tu , worldwide lah org kata,,, kejenya mengutuk JB aje ,,, tp aku tak ikut depa jgk,,,adesss...

then timbul gadis2 ayu pakai skirt , aku tgk dorg pakai sgt lawa , tp sikit pn tak tergerak nk pakai sama ,,, mehehe,,,

dan ada pulak awex2 dan jejaka2 shomel  yang suka guna bahasa yg dorang panggil "bahasa comel" yg pakai "ew" kt belakang tu,,,like,"rindunyewwwww..."........kali pertama baca dh menyampah,,,sampai senget mulut nie nk membacanya,,,awk , sy susah nk faham tau bila awk taip mcm tu,,,maklumlah BM pn dapat atas pagar je...eh silap , BM pn atas pagar JEWWWWWW  :(

contoh ayat yg boleh buat aku offline serta merta ,"heyp!ngah uat pew uh , pai atie an ta tgor un itewwww."
ALLAH....tak upaya aku nk komen dah.....beyond words !

dan yg paling gempak tu , hampir semua kawan2 ku rupanya peminat artis2 korea,,,,muzik filem drama dari sana semua dorg minat,,,kadang2 update status kat fb , seru "oppa" ap bnda ntah,,,pastu siap buat muka itik (baca : duck face) n upload kat fb,,tahukah anda? sy tak minat jugakkkkk,,bkn tak pnah tgk cter korea,,, pnah je,,,tp bila dh habis cter tu , habis je lah,,,xde pulak aku rajin2 buat research pasal pelakon2 yg terlibat tuh,,,,twilight??punnn x layan jugaaa,,,kadang2 terfikir , aku ni ap hal eh , dh mcm alien , jarang sgt nk geng dgn org,,,*termenung sekejap*

okeh , tu je lah contoh2 yg aku bole bagi buat masa sekarang,,,, aku bkn nk serang org2 yg follow trend tu sume ,,,, mmg lawa pn dorg pakai shawl,,,JB pn mmg berbakat,,,JB haters pn kadang2 logik jgk alasan depa tak suka dia ,,,awek skirt mmg betul ikhlas yos sincerely , super ayuuuuuu,,,,bahasa comel?dibenci sama sekali.hehe,,,,movie/drama korea , haaa memang best,,,aku respect apa yg korang minat,,,like , suka ati korang la kan,,,,kalau nk suruh semua org sama dgn kita , pegi la klon diri sendiri banyak2,,,kan ?

sooooo...so apa kaitan dgn conformity ?
ye. aku tgh ckp pasal idiotic conformist .. amboi kasarnya bahasa,,,,kn dh ckp tdi , ni post bernada tegang ,,,,, what do you expect?

haaa,,,,mereka lah kumpulan sasarannya ... spesies yg mengikut trend semata-mata sebab "org lain semua mcm tu"....ikut trend sebab takut ketinggalan....takut jadi alien,,,takut jadi pelik,,,takut digelar konservatif,,takut org kata nerd,,jadi walaupun tak suka , tetap ikut juga , demi mendapat status sosial yg bagus...semata-mata untuk CONFORM...sbb nk masuk geng....supaya org pandang,...bukannya sebab betul2 suka , betul2 selesa dgn apa yg sedang dilakukan...senang cter , xde pendirian punya org , hoho,,,memang lah , ada sesetengah benda yg kita mmg kna conform to ,,, mcm peraturan , adat dalam masyarakat dan sebagainya,,,supaya dpt hidup dgn harmoni,,,xnak jd kuang hajor,,,tp ikut sekadar perlu je lah,,,,yg tak penting tu pegi ikut buat apa?,,yg nk tiru semua gaya hidup org ap cter ? pura2 pulak tu,,
macam umang2...tau nk pakai baju org je... =_=''

ada sebabnya manusia dicipta berpuak-puak,,,berbeza-beza,,,,jadi , hargai lar apa yg ada pd diri kita , dan hormati perbezaan yg kita nampak pada org lain,,,respect , tp jati diri kna kuatkan lah...

aku takde masalah dgn conformist,,,malah aku sndiri pn byk conform juga , hanya bila difirkirkan perlu,,,aku cuma ada masalah sikit dgn IDIOTIC conformist a.k.a makhluk PLASTIK yg mcm aku cter kat atas ,,,jadi sebelum ada sesiapa nk serang aku , sila faham apa yg aku tulis dulu.
semoga kita tak tergolong dalam golongan conformist yg suka mengikut tak tentu pasal tuh,,,peace
=)






Thursday, June 20, 2013

kisah pak sarip dan baby bear

assalamualaikum =)

*sila jauhkan diri dari pisau atau sebarang jenis senjata semasa membaca entry ini.

ptg2 yg panas camni tiba2 teringat kisah si sarip dol gol ,,,,, followers baru memang tak tau pasal dia nih , sebab kami dh block dia , kalau tak silap dua tahun lepas,,, ye . dia pernah follow blog nie , tp lepas dpt tau tahap pencemaran mulut dia , zizan mintak tlg aku block incik sarip , berkuat kuasa serta merta . ceh . ini bukan masalah b'lagak mcm lah follower ramai sgt , tp kami berdua mmg xleh tolerate dgn manusia mcm tu .
alang2 tgh 'rindu' kat dia nie , moh nk cter tentang insan yg istimewa ini .
sekitar dua tahun lepas , aku masa tu tgh study dgn muka tension di hostel ,,, baru selesai solat maghrib kalau
tak silap... tiba2 dpt msg dari miss zizan , katanya nk forward mesej yg kawan dia hantar kat dia ,,, "tapi ko jgn marah" katanya .... masa tu mmg dh tau msti ad bnda tak kena ni,,, dan bila dapat msg yg dia forward tu , mmg terasa darah naik ke otak,,,fuyoh punya bahasa ,,,, pening sekejap masa tu,,, byk kali jgk la baca ,,,,,,,, susahnya nak hadam ap bnda yg dia cuba cakap,,, tak percaya pun ada,,,,dan setiap kali baca balik tu , aku selalu harap yg dia cuma bergurau,,,,so aku ulang2 baca smpai menangis,,,tp berapa kali pun baca , point dia tetap sama . cacimaki terhebat di zaman ini . so malam tu tahan sabar dulu,,,, esok nya , kalau x silap (atau mungkin a week after ) , aku n zizan kuar sama2 pegi times square,,,,meeting point  : KL Sentral ...masa tu zizan tunjuk lagi byk mesej2 kuang hajor yg pak sarip hantar kat dia,,,haaa , masa tu btol2 tak dapat kawal jiwo , aku dgn selamba cakap , "baby ah dia ni"......zizan macam tkjot,"hah????".....so aku ulang lagi , "sy cakap dia nie baby"......zizan terdiam , tak sangka agaknya , hoho ... aku pn x sangka aku akan cakap mcm tu . belum pernah seumur hidup ni mem baby kan sesiapa , tiba2 hari tu terkeluar jgk bnda mcm tu . hmmmm,,,,,dan lepas tu mmg x pnah ulang lagi :(((     . nie sume ko punya pasal la sarip , rosak akhlak aku dibuatnya.
masa tu , yg ada dalam fikiran nie cuma persoalan mcm "dari mana dia dpt keberanian sebegitu rupa sampai dia bole kutuk kawan sendiri secara membaby buta tanpa rasa bersalah?"......dh la baby , buta lagi . hesh....
tak habis fikir rasanya....dia tak pnah terfikir ke kesan kata2 dia tu dalam hidup kawan dia ? ke mmg sebelum cakap , x fikir dgn brain eh ? mak aku selalu pesan , kita kalau nk cakap apa2 , fikir dulu pakai brain,,,,jgn fikir pakai patella....ni kawan la , bukan musuh,,,,tak payah la nak attack sampai macam tu.. gangguan hormon agaknya,,,,tak pun gangguan se*an..grrrrrrrrr....
okei , so lepas tu kitorg teruskan perjalanan ke tempat yg dijanjikan....sepanjang hari tu zizan selalu ulang ,"sy rasa mcm org yg takde maruah".......(tambah sakit hati ni dibuatnya)....katanya tak sangka kawan yg dia igt selama ni tak pernah peduli kekurangan sesiapa , tiba2 bole cakap bnda mcm tu..


betul la , sifat takbur ni mmg boleh datang kat sesiapa je,,,kalau diri tak kuat , jadi la mcm sarip tu,,,sampai tak kenal kawan .
oke la , rasanya tak perlu tulis panjang2 lagi,,takut nanti mmcm2 yg keluar..

Friday, May 24, 2013

generasi mulut berbuih

assalamualaikum =)

hmmm,,,,sekarang sepatutnya sibuk prepare utk final exam , tapi nampaknya masih cuba jgk cari jalan utk lengah2 kat blog ;)
tapi , kali nie rasanya nk post sesuatu yg agak berfaedah utk kita semua . rasanya yg baca blog nie zizan je kot , hahaha,,, oh , dan follower baru yg sangat comel , ika . hai ika..  :p
(masih mengharap ada pihak laen yg turut membaca jgk , hehe . sedihnya  )

oke , sekarang nk ckp pasal "generasi mulut berbuih" yg jd topik hari nie ,,,ringkaskan jadi GMB je lah ye,haha,,  . yg aku cuba maksudkan dgn GMB nie ialah sekumpulan masyarakat yg cuma tau ber 'huha' tanpa tindakan yg jelas . senang citer , cakap lebih , buatnya tidak . contohnya kempen tutup aurat yg byk disertai golongan lelaki . kat fb bukan main share kata2 ustaz itu ini , hadis , ayat quran ttg perintah menutup aurat ,,,, tp bila tgk gf / tunang / adik perempuan dorang , hmmmm baju melekat - lekat ... apa pasai abang tak tegur ? bila awek manis upload gambar tak tutup aurat , kenapa pegi like ? kenapa puji dorang , seolah-olah menyokong ? atau soalan yg lebih penting , kenapa wanita macam tu yg abang2 pilih ? ye , benda yg kamu share tu , hanya gebang semata-mata  .
(nak ubah org , pastikan kita ikut sama berubah ke arah kebaikan . barulah geng . )

contoh yg lain , yg  tambah menaikkan darah . 'kempen' mencegah pergaulan bebas . anti couple dan sebagainya . minta maaf , tapi nie terjadi kepada golongan yg ada kesedaran agama yg tggi . dlm fb , atau masa bersembang dgn kawan , selalu memperingatkan org lain tentang bahaya ikhtilat . tiba2 hujung minggu dia pegi  bowling dgn kawan lama , 5 org lelaki , 5 org perempuan . we are buddies katanya . takde buat apa pun , biasalah rindu dgn kawan lama . lagipun tempat org ramai . lagipun kami balik awal je . lagipun , lagipun , lagipunnnn...... . boleh ke macam tu ? yakin ke pandangan terjaga masa g bowling tu ? 'kawan2 lama' yg join tu semua pakai jubah ke g bowling ? wahhh... ini bukan nk menyempitkan hukum , tapi bagi aku tak kenalah dgn nasihat yg kita bagi selama nie .  masa bagi nasihat dekat org lain , oh kita semua kena jaga batas pergaulan , tak sepatutnya sesuka hati bergaul tanpa urusan , kalau takde hal penting kalau bole kurangkan lah percampuran ...kalau couple , call utk kejutkan suruh bangun tahajud pun tak perlu...haram itu jelas katanya......bla ...bla...aku pernah kena ceramah mcm ni....tu yg bengang semacam je , sebab kita percaya dan kagum dengan dia , tapi contoh yg ditunjukkan sungguh menghampakan jiwa . betul , dia juga manusia biasa yg tak terlepas dari kesilapan , tapi sekurang kurangnya masa bagi nasihat tu , niatkan utk mentarbiyah diri sendiri jgk , supaya takde la nanti nampak silap org je . hmmmm.....rasa diri dikhianati .  gebang #2
 ( maafkan saya kalau ada yg tersilap cakap , dan tolong , kalau ada , bagi teguran dgn cara yg BERTAMADUN )

15 mei , hari nakba . WE WILL NEVER FORGET , kata semua org . lepas share artikel pasal hari nakba kat fb , keluar jalan2 ,,,,,pastu singgah McD makan double cisssss burger . sedap kan sayang ? *pegang pisau.

sejak akhir2 nie kita dpt byk update kat berita tv , surat khabar ,  artikel2 kat blog dan facebook pages yg memberi info terkini perkembangan saudara2 kita kat sana . dan bila tengok keadaan dorang , ramailah yg mengutuk kezaliman melampau yg sedang berlaku,,menyumpah sakan... ada yg mendoakan , ada yang meluahkan simpati dsb..
ada yg cakap "kemenangan semakin hampir" ,,,, insyaAllah , sy juga nak turut berjuang dengan mereka . tapi      mcm mana yek ? lawan dengan kedai burger pun kita kalah . malunya . kadang2 bila keluar dengan kawan , bila singgah makan kat mana2 , mesti ada yg tanya , "kenapa mican tak minum coke? kenapa tak minum milo ? kenapa tak nak makan kat mekdi?"     alahai,,,,,,mungkin kwn2 ku tersayang belum tahu lagi ,,,,nak tau kenapa sy jadi mcm tu ? ini dia









ini barang ,aku cuba elakkan sejak tahun 2008 . sampai sekarang . aku ada join satu online forum , dan kat sana ahli2 nya kebanyakannya bukan islam ,,, pernah jgk isu boikot nie dibincangkan dan rata2 cakap usaha boikot nie semua kerja sia-sia..memetik kata dorang ,

" the whole country of you-know-what will not go down just because one or two mo*ons like u guys not buying their products . your actions wont affect them that much when they have buyers in the whole wide world .. and besides , what other products are available anyway ? stop making a fool out of yourselves , and GET A LIFE !"


ganas nya kata2...kita pulak yg nampak bodoh . ye lah , tak dapat menikmati produk makanan dorang yg terkenal di seluruh dunia tu ... but ,,,,,alhamdulillah , setakat nie aku masih belum menghadapi masalah kekurangan nutrisi , masih sihat dan sgt hyper pada waktu2 tertentu ...haha...jadi apa nk takut ? biaq pi la dorang nk cakap kerja sia-sia ke apa , yg penting  kita tak menyumbang walau satu sen pun ke tempat yg tak sepatutnya . yg penting peluru2 yg digunakan utk membunuh saudara2 kita kat sana , bukan dibeli dengan duit kita , sebab kat akhirat nanti nak mengaku saudara dengan dorang kan ? :')
mungkin kita tak mampu nk angkat lastik , pergi berjuang dekat sana , tapi sekurang-kurangnya kita ada cara sendiri kat sini . berjuang melawan nafsu . jadi sudah-sudahlah dengan gebang tu semua...moh kita mulakan sekarang!




*anyway utk perkembangan isu saudara kita ,  sila klik kat sini untuk ke page aqsa syarif . , u are gonna like this ;)






Friday, May 17, 2013

antara hormon dan air mata

assalamualaikum =)

ceh ceh ... tajuk mcm bagus je ,,,  :p
sebelum aku start membebel , nk ucapkan thank you very much a.k.a trimasss kpd miss bestie -zizan- sbb maintain sbg sahabatku yg plg mables n utk hadiah dan kad hari jadi yg super gojesss....(gediknya bahasa)..

# tbh , tahun ni punya la syahdu , 3 org je yg wish bday ku . cisss...kuang hajor semuanya , haha,,,xpe2 ,,,,,
( "sometimes you just need to distance yourself from ppl....if they care , they'll notice . if they dont , u know where u stand" ) ~ quoted from fb

oke , cukup dulu dgn mood x puas ati tu ( org tak wish birthday pn nk bising kat blog ke , haha )....
berbalik kpd topik asal , antara hormon dan air mata...

*kpd yg still xtau hormon tu makhluk apa , moleklah sekiranya korg pegi rujuk dulu kat dalam mana2 buku teks bio,,,tak kuasa den nk buat lecture bio pulak kat sini .

jadi nk cter something sebenaqnya ni , tentang kisah aku mula2 nk masuk uia................


                               *************************************************

datang dengan separuh hati , benci meluat nak muntah semua ada . pasai apa? SBB AKU NK BERADA SAMA2 DGN KAWAN2 KOLEJ , nun di seberang lautan , bkn terperosok kat tempat yg aku tak kenal sesiapa ni. hormon hormon hormon , bertenang . (semua tarik nafas , tunggu habis baca post nie baru hembus ye hehe )
pagi hari pendaftaran tu , mmg takde semangat langsung,,,muka punya la bengis , dgn baju tak bergosok , mandi pulak kat toilet masjid , borang pendaftaran tak tersusun dalam file , dan masa sampai tgk2 ramai seniors dari luar negara pulak dah yg menyambut . hah bagus sgt la tu , musykil kejap dibuatnya .. sampai 3 kali tgk offer letter nk pastikan tarikh n tempat pendaftaran tu betul .

apa pun , alhamdulillah , semua berjalan lancar , cuma tak puas ati dgn gambar muka berminyak kat matric card   *____*    ( balasan . sebelum datang bukan nk bersiap betul2 )


by noon hari yg sama , proses pendaftaran selesai ,,, tiba2 semangat pulak nk jumpa roommate , tapi alangkah jembalangnya bila sampai je tgk2 bilik kosong , cissss ,,,, tu la , sebelum datang tadi takde semangat la , itu , ini  , perasan lebih rupanya . so bila family dh balik , aku duk sorang2 kat bilik tu ,,,, haaa,,,, menangis sekejap bila duk sorg mcm tu ,,, ohh air mata mengalir perlahan ...
dua jam kemudian , kalau tak silap , baru la ada sorg awek cun mendaftar masuk bilik tuh , wah , legaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....... ( sbb aku takde jadual program utk minggu pertama tu , jd mmg menggelabah lebih sikit la kn ) .. ada roommate nie elok la , bole tumpang jadual dia hehe...
dan hari2 seterusnya dalam minggu pertama tu jadi antara hari yg paling seronok ( kot ) dalam hidup ,,,,

minggu ketiga kat sini , sekali lagi kewibawaan hormon muda remaja tercabar ,,,, kampus aku sebenarnya kat kuantan , tp entah apa punya cisssss tiba2 tak bole pegi sana pulak ,,, kna stay cni (gombak) dulu utk semester nie ,,,, ALLAH,,,,,( dan minggu tu mmg byk berzikir , tenangkan hati org kata,,,hoho )
tp disebabkan universiti nie bukan abah i punya , so terpaksa la , walaupun rasa nk memberontak , duduk kat sini dulu jadi budak baik,,,

sekarang , semua kelas utk sem nie dah tamat , dan walaupun mula2 dulu tak rela , tp lama2 aku sedar , sebenarnya ok je kat sini ,,,, bila kita belajar bersyukur , hidup jadi extra bahagia . kan ?
dah rindu dah kat classmates , sobs ,,, ( air mata palsu , haha )

jadi , insyaAllah minggu depan start final exam ,,, harap semuanya berjalan lancar utk kitorang , dan kawan2 sekelas yg sweet2 semua tu  , harap kitorang dpt menduduki exam dgn jayanya...

sekian , thanx kpd yg singgah dan baca,,,,assalamualaikum =)








Wednesday, April 17, 2013

Long time no see

Assalamualaikum and salam sejahtera wat sume warga blog!

Haha,at last!Berjaya pom masuk.Hurm...kenapa la lam banyak2 orang,password aku jugak yang tak bagi aku masuk blog nie.Cian my bff type sorang2 uwahahaha.

Ok...dengan bangganya aku nak cakap aku kat Cheras sekarang.Specific location?Shhh...tak bole bagitaw.Biasa la orang femes nie takot jumpa lak kat mana-mana.


Tapi kalo da jodoh tak salah kan.Hurm,I think I just wanna talk about how I miss to write again and again je kot kat sini.

Aku semakin dilupakan dan ditinggalkan?Ada aku kesah????Sebenarnya,kita tak perlukan thousand of friends if kita dah ada yang betul-betul faham kita,accept diri kita seadanya.Coz,she's the best and she has everything.

Thanks a lot kat my besties and of coz,I wish a happy blessing's birthday awal2 kat dia pada pukul 12 tgh malam nanti.Sembunyi2 sikit "present" yang tak seberape tu.Hik3.


Okey..pada 16 April ada orang belanja aku tengok wayang Oblivion.And nak share sikit the moments aku kat Time yang x berape square tu.


Ok la citer OBLIVION tu.Hero kesayangan aku,Tom Cruise yang berlakon doe.Sci-Fi dia memang real giler.Di sebalik tabirnya,cerita nie banyak dishootkan di Greenland.Cantik sangat2 scenery dia.


Citer pasal sekumpulan angkasawan dengan misi untuk menyiasat Tet (makhluk asing).Tiba-tiba roket diorang rosak pada 2017 and si Jack Harper and sorang pempuan (aku x ingat nama watak dia) diklonkan oleh makhluk asing tu.

So,ade pe'vanish'ian memory la kat dua ketul angkasawan tu.And memory tu masih tersisa kat jack Harper Tech-49.Nak taw lagi,korang tengok sendiri la.Hihi.Gelak jahat.










klik sini utk tengok lagi gambar2 OBLIVION punye pelakon.Ok la,thanks for reading.Chow!

Wednesday, April 3, 2013

musim bunga uia

assalamualaikum =)
























hari nie keluar kelas bm dgn hati yg berbunga..
tu je nk cakap.
sekian .