Saturday, April 2, 2011

mY bELoVed MeK...

Assalamualaikum and Salam 1 Malaysia to all readers...=)...

Mek n my brother,Mak Im..
"Mek,YanYan sayang mekkk...rindu mek sangat-sangat...Kalu mek ado cnie,YanYan nak peluk mek,nok dakap mek...mek,YanYan nok balik...nok tidur nga mek,nok gura nga mek,nok make masokke mek..mek,YanYan sedih mek..sedih sangat..tadi YanYan baco blog budok tu,dio cerito pasa ayoh dio takdok doh..YanYan triok la,YanYan pom anok yatim jugok..YanYan rindu wea,mek..rindu sangat..jak kecik lagi,YanYan tokleh raso kasih saye dio..dio duk jauh sokmo nga kito..lo nie..dio laaaaaaagi jauh..."



Terjemahannya...
"Mek,YanYan sayang mekk..rindu mek sangat-sangat..Kalau mek ade kat sini,YanYan nak peluk mek,nak dakap mek..mek,YanYan nak balik..nak tidur dengan mek..nak bergurau dengan mek..nak makan masakan mek..mek,YanYan sedih mek..sedih sangat...tadi,YanYan baca blog seseorang..die cerita pasal ayah dia yang telah meninggal..YanYan nangis la..YanYan pun anak yatim,same macam die..YanYan rindu wea(ayah),mek...rindu sangat..sejak kecil lagi..YanYan tak dapat rasai kasih sayang die..die tinggal jauh..sekarang..die laaaagi jauh.."


Adik sy yang bongsu...

Al-Fatihah...kadang-kadang,kite terlalu ghairah..mengagung-agungkan cinta kepada insan yang berlawanan jantina.Bukan salah,tapi janganlah sehingga kita terlalu leka lantas lupa pada akar umbi kita,asal-usul kita..dahan tempat kita bergantung..bergantung kasih..bergantung sayang..

Bile berblogwalking...jarang sekali sy terjumpa entry2 yang mengamdungi unsur2 keibubapaan..hanya kecintaan duniawi..kecintaan pada pemuda-pemudi..terkadang,sy juga hanyut..dibawa cinta yang tak pernah sunyi memukul dan mengetuk-ngetuk sekeping hati...

Tanpa ibubapa..siapelah kite...
Ya..ibu bapa kite!Selalu kalau time Orientasi..semasa sesi muhasabah diri..kita dibawa mengingati pergorbanan mereka yang tak bertepi..lantas tangisan menemani diri..tapi..ketika itu saja kita menangis..meratap..lantas,kite lupe..lagi dan lagi...


sering sy ingatkan diri..telefon mek tiap2 hari jumaat....kadang-kadang kerana mengejar kesibukan,sy jadi lupa.Ya Allah ampunilah hamba-Mu.Sy ingin bertanya..sudahkah anda menghubungi mereka hari ini??Jika tak,segeralah..sebelum terlambat..sesungguhnya ajal maut di luar pengetahuan kite...


tadi,sebelum sampai asrama,on the way nak bertolak from kelantan to KL..mek bekalkan sy nasi 2 bungkus..dalam nasi tu ade ikan,ikan bilis,telur 2 biji..untuk lunch dan dinner...mek taknak sy lapar mcm hari tu..smpai sakit perut sy...tiem tu da larut mlm..mase bukak nasi tu tadi,terus sebak tiba-tiba..banyak sangat nasi..lauk-lauk mek bagi..sumernyer fevret sy..air jernih mengalir...YanYan rinduuuuuu mek...

Fevret sy gak..

Mek..ibu yang memahami..sy janji dengan diri sy..sy nak jage mek sampai akhir hayat...
"Allahumma firli waliwalidaiyya warhamhuma kama robbayani soghiro,Amin..."


Org yg sabar ialah org yg masih tersenyum tika dilanda musibah...jd sy nk senyum..nk jd org sabar gak..
Nampak tak budak kecik kat belakang saye tu?Tu anak saudara saya..ayahnya meninggal sejak dia berusia 2 bulan lagi..saya mesti belajar dari dia...belajar erti ketabahan..erti keceriaan..dan erti HIDUP...

-Thanks for reading-

1 comment: