Sunday, February 27, 2011

OwH..DaTs mE!

nie gmbar manjer..nak wat camnie r kt my future hubby nanti..hehe..gatai2...


Assalamualaikum,,,,today i wanna share with u my pics..with many expressions..hehe..time for gedix2..whatever..


heluuuu there...

happy mood..=)
 Yuhuu..its time for ice-breaking..my name jijan..pet name ar tuh..tp ore qlate usally call me jije..don't know why..hehe..=p

jgn biarkn window pane jadi penutup pandanganmu..see the world!!!!!!!!!!!!
Blackiey??Owh..yaa..forgot to say,why this website is blueblack..blue stand for blue ink pen that my bestfwen used when wrote her letter..then u can guess what kind of ink i used too,rite?haha...








time geram..especially kt benda2 kiutttt

Haha..this pic is for my happy mood.I will smile as a happy girl i used to be..but,not everyday happy moment comes...so,when a happy day shine my world,i'll appreciate it,so that i won't be kesal for a next time i'll sad...
u noe..i really love kids..kids are soooooooooooo adorable..so cute..soooo naughty and make me sick..but i really2 like them..really2 love kittens..miow2..
kucing nie pom Blackiey


Haha,nie gambar time astonished.Mak ko,opocot,kapal meletup n sewaktu dengannyer,ehehehehe


nie mase terKEJUT!!













This my down face..menjaadi!!!!!!ley jadix pelakon nie..haha..tapi maybe camnie la,rupe I kalo down or frust or maybe lagi terok,isk3...berape byk punye or daaaa...


nie mungkin kalau kena marah or down..=(










Hidup insan nie tak selalu gembira,tak selalu sedih.Bila kita gembira,kita jgn lupe org yg sedang bersedih..n bile kite bersedih,jgn lupe ade org yg jauh lebih sedih dri kite...


Tahu kenapa sy tak ade gmbr marah dan sedih??sebab sy tak boleh lakonkan bagaimane sy marah..bagaimane sy menangis...

Kerana,perasaan itu adalah sejujur-jujur perasaan yg tak boleh dilakonkan..bila marah,syaitan bertepuk tgn..meniupkan api kemarahan..untuk elak marah,cepat amek air sembahyang..kalau berdiri kena duduk..kalau duduk kena baring..kalau baring..tido la..apo laieee..hakhak..tp sy sndiri pom x buat,hikhik..InsyaAllah kita saling mengingatkan lah yer...


view from my room's window...




Usahlah mengeluh dgn kekurangan diri...Ingt,Allah mencipta kita semua dgn sebaik-baik kejadian..peringatan untuk diri sendiri jugak....Ucaplah ALHAMDULILLAH dgn nikmat yg diberikan yg MAHA ESA..bersyukurlah pada-Nya..ALHAMDULILLAH..

Saturday, February 26, 2011

sUrAt cHenTa 4 My FutUrE uNknOwN HuBBy

Assalamualaikum,

I start with a kalimah Bismillahirrahmanirrahim,Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang
Jujur,aku tidak tahu apa yang patut aku tuliskan.Aku sedang berusaha menjaga hati agar aku hanya menyerahkan hati kepada seseorang yang benar-benar berhak iaitu awak,my future hubby yang saya tak tahu sape...
Awak,insan yg sy x tahu siape..sudikah awk menyintai sy??
Awak...erm..boleh sy panggil awak,awak?Hee...awak saya nak awak tahu bahawa siapa pun awak,atau kat mana pun awak sekarang saya sangat-sangat menyintai awak.Tapi..saya tak tahu awak siapa.Hmm..susahnya.Eh,taklah..tak syusyah pun..Allah Maha Bijaksana.Allah penyusun takdir yang terbaik.

Awak..sekarang,kita belum ditemukan lagi.Kalau bertemu pun,awak mungkin insan yang pernah hadir dalam hidup saya sepanjang saya hidup di dunia nie tapi mungkin kita tak sedar..Awak mungkin classmate saya,skulmate sy..bdak kg sy..bdak negeri sy..atau awak sesiape saje yang ditakdirkan Allah SWT untuk saya..Awak,my true confession,saya tak pernah bercinta.Tapi saya pernah menyintai..tapi cinta saya tu mungkin bukan cinta yang diredhai,mungkin sebab itu saya tidak pernah merasakan percintaan yang dialami orang-orang lain.Saya menyintai orang yang salah dan akhirnya saya yang luka sendiri,tapi ketahuilah awak,cinta saya tu tidaklah sekuat cinta saya kepada awk,my future unknown hubby...dan dicintai,tp saya tak dapat balas cintanya,sebab saya hanya cintakan awak my future unknown hubby!..Maafkan saya,awak.Saya pernah sakit dilukai.Dan saya berjanji dengan diri saya,agar tak mudah percaya dengan cinta-cinta palsu tu lagi.Awak,nak tahu kenapa Allah belum temukan kita lagi??Sebab Allah nak kita sama-sama buat persediaan.Awak,saya tahu awak baik,tapi mungkin awak belum cukup baik lagi untuk jadi seorang suami buat masa nie.
Awk..anugerah Allah yg akn selalu jadi pelindung sy...

Awak,mungkin Allah nak awak gali dan cari ilmu secukupnya dulu.Ilmu agama dan ilmu duniawi.Ilmu agama bukan untuk akhirat saja wak,tapi untuk dunia dan akhirat.Bayangkan kalau awak dan saya tak boleh baca al-Quran,habis anak-anak kita camne?Eh..dah sampai anak lak,hehe.Tapi,sudah tentu awak nak anak kan?InsyaAllah,andai ada rezeki kita,kita akan besarkan zuriat kita sama-sama and provide them with ilmu dunia dan akhirat.

"Barangsiapa yang mengasuh atau memelihara dua orang anak perempuan sehingga besar,nanti pada hari kiamat aku dengan dia seperti ini,sambil Nabi merapatkan jari Baginda"Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.

sy nak share sumer ngan awk jerr..
Awak,saya sangat sayangkan awak.Meskipun awak tak berada di sisi saya sekarang,saya seolah-olah dapat rasa awak wujud di dunia nie.Cuma,belum masanya kita jumpa.Awak,sekarang nie,ramai boys hisap rokok.Awak,boleh tak saya nak minta sesuatu.Please,awak tak yah la hisap rokok.Bahaya tau awak.Saya sayangkan awak.Kalau boleh saya nak share hari tua kita together-gether.

Awak,saya pun masih belajar untuk mendalami ilmu-ilmu agama dan duniawi nie.Awak,saya akan selalu doakan awak berjaya dalam hidup awak.Awak,awak tak perlu kaya untuk saya.Tak perlu hensem untuk saya.Tak perlu terlalu genius untuk saya.Tak perlu perfect untuk saya.Cukuplah,sekadar awak sempurna iman agar awak dapat pimpin saya dan anak-anak untuk bahagia dunia dan akhirat.Saya tak sempurna,kehadiran awak akan sempurnakan saya,InsyaAllah.

sape ckp pakai spek x emcem??conan pom comel per..hehe

cari kwn elok-elok taw awk..syg awk...
Jangan pandang perempuan seksi,jagalah pandanganmu sayangku...
Awak kata lelaki pakai spectacles tak hensem??Salah lah awak,pakai spek ke tak,awak selalu hensem di hati saya.Hehe..betul!Awak,tak ada insan yang sempurna kat dunia nie.Allah yang Maha Sempurna.Kalau lah awak seseorang yang pakai spek,janganlah sedih.Jangan salahkan Allah sebab tarik nikmat penglihatan awak tu.Setiap yang Allah beri kepada hamba-Nya,sebab Allah terlalu sayang akan hamba-Nya.Allah nak uji kesabaran awak.At the same time,awak dapat banyak pahala.Nie nak laser sikit,ok jugak lau awak rabun sikit-sikit,leh elak zina mata.And awak tak kan pandang perempuan lain yang seksi-meksi except me..hehe










Awak,sekarang nie,awak kena jaga diri awak elok-elok.And paling penting,pandangan awak.Saya tahu,nafsu lelaki cuma satu.And yang satu tu juga awak kena jaga agar awak boleh salurkan ke jalan yang betul.Jangan salurkan ke saluran pembetungan udah lerr.

Awak,semasa Allah bagi peluang untuk kita belajar,then studylah elok-elok.Jangan bazirkan masa dengan permainan-permainan maya,game and tengok blues ke ape.Opsss..laser2..hehe..

"Menuntut ilmu adalah kewajipan bagi tiap-tiap orang Islam baik lelaki mahupun perempuan."Hadis riwayat Ibnu 'Ady dan Baihaqi.

Awak,saya nak minta,kalaulah suatu hari nanti kita diijabkabulkan,boleh tak awak jadi imam?Banyak tau awak pahala solat jemaah nie.Saya tak sabar sangat tunggu detik tu.And,boleh tak awak teman saya bangun qiam?Bukan tak boleh buat sorang2,tapi saya masih belum cukup kuat.Kalau awak ada,boleh lah kita kejut-mengejut.

Awak,perkahwinan kan umpama membina masjid.So,kenalah ade imam untuk bimbing makmumnya.Awak dah pandai lum imamkan solat??Hee..so,kita sama-sama belajar ok!Awak,saya sedang jaga diri saya nie.Jaga diri agar tak senyum pada lelaki lain.Jaga hati agar tak jatuh lagi.Jaga mulut agar tak laser sangat-sangat.And,saya sedang jaga amalan saya.Amalan apa?Amalan fardhu lah sayang..oppsss..awak puasa penuh tak?Solat tinggal tak?Saya??Mestilah tinggal..untuk tempoh tertentu,kihkih..

Bila dah kerja,pakai encem2 taw..sy akn jg mkn pakai awk seelok-eloknyer..InsyaAllah

 Awak,saya nie mengada-ngada kan?Heehe..bukan saya minta banyak.1 je,awak cintailah saya hanya kerana Allah!Jangan menyintai saya sebab rupa paras saya(walaupun saya tak berapa cantik,huhu),harta(walaupun saya tak berharta),keturunan(walaupun saya juz ordinary people) tapi cintailah saya kerana agama.Nescaya,kita akan memperoleh bahagia sebahagia-bahagia rasa.Nescaya,cinta kita hingga ke syurga.Macam Syurga Cinta punya story lorr..=p

Awak,saya anak yatim.Arwah ayah saya dah takde.Saya hanya ade ibu saya yang saya panggil Mek.Awak,kalau awak betul-betul menyintai saya,awak acceptlah saya seadanya and my mom n my family seadanya.Saya juga akan accept ur family juga.Family's bless is very important.Saya akan selalu doakan awak berjaya dalam jihad awak.Dan,saya harap,bila kita dipertemukan oleh-Nya,kita bakal berbahagia didunia dan akhirat.Saya akan tunggu awak.Dan awak,tak perlu sempurna sebab saya juga tak sempurna.Kita akan disempurnakan andai ada jodoh kita.Dan,berserahlah kepada Allah SWT untuk menemukan kita berdua nanti...Aminnnn..



                                                                                                                               Ur fuTuRe wifE tO bE,
                                                                                                                                         azizan

                                                                                                                
                    

wElcOmE tO IPB

Assalamualaikum...this is the time when an event at IPB called Senamtari 1 Malaysia.There were a lot of activities such as traditional dance and silat.Not to forget,tae kwan do also perfomed by a group of Persatuan Tae Kwan Do IPB.







Below is my hostel..whee..why nampak so formal nie??arghhhh..x syuke2...

Blok Aspuri

This is Aspura's block.There are six-storeys buildings.
Khusyuk kan diorang??Nie tgh dengar taklimat about Promosi Kesihatan.Hmm..khusyuk la sgt..actually very the boring..uhh..aq tak abis nganga mulut panggil lalat masuk..(nguap lerr..)
Persatuan Silat IPB..perghh..so cool..damn cool..sumer mantap2..perempuan pom ade..sgt brtenaga!!


kak Dimas n me

Waniey Baby n me...nie tym derma darah...tym nie bwu tahu i am A's blood group..huhu

This time Kak Dimas and me was berlawa-lawa to go to Time Square.I want to buy cardigan and inner..yeahhh...cute??huhu..=p

Kak Dimas or her full name,Dimas Nurathiqua bt Mohamad Johardi from Sabah..so kind and caring..hehe...



From left,kak Jannah,20..Ayu,19...me..and kak Farah,22..they are all my friends...so sweet & happening!

Friday, February 25, 2011

MeNyiNtAi ALLAH SWT mEmBaWa KpD ciNtA oRg2 SoLeH..=)

Assalamualaikum..yuhuuuu...


Segala tangisan sudah reda,sekarang adalah masa untuk melakukan reformasi!Aku tak mahu terus-terusan menangis untuk suatu perkara yang tak pernah berlaku.Dan Alhamdulillah,aku sudah bersedia untuk menghadapi hari-hari seterusnya...yeahh!

Aku tak faham kenapa aku harus menangis untuk itu..membazir air mata betul..opss..its already enough ok.Never speak about that again,nanti hati jadi hitam.Mula dengan satu titik,lepas tu seluruh hati jadi hitam...tak nakkkkk...

Tapi biasa la,bila dah sakit,luahkan saja hehe...okey2..diz tym nak mory about me..wheee..why??Lately diz few weeks I can't sleep properly and tightly..bcoz??haaa..pasal shhhhhh...u noe,I very the takut person one..very2 the takut..xtaw nape olwez awake at 3 o'clock in the mownink or 3.30 am..or 5 am..uwaaaa

Pnah one day,I want to quit from study ere..but I can't..I must do jihad!Jihad fissabilillah..Aku mesti tunjukkan rasa cinta aku tu andai aku benar2 menyintai Allah..dan antara caranye,BERJIHAD di jalan Allah...

Jihad yg paling besar adalah jihad melawan NAFSU..aku tak ckp bercinta tu nafsu,tapi rasa nak COUPLE aku nie adalah nafsu..so,I should cut it down..not the right time yet..nafsu lah andai rasa nak disayangi.rasa nak dihargai....hehe.gatai n gedix aq nie..ngeh3...

Skunk da xde org yg nak aku cintai except ALLAH SWT,RASULULLAH SWT n MY FAMILY n MY FWENS..uwaaaa...xtaw nape,feeling tu da ilang..ilang..disappear..aku nak cinta kat sape lagi???sob3..okeh2..ade satu nasihat wat diri aku yang single-mingle nie..

CINTAILAH SESEORG ITU BKN KERANA RUPANYE,HARTANYE,KETURUNANNYE TP KERANA AGAMANYE,CINTAILAH DIE KRN AGAMA,SLAGI ISLAM DIRINYE,SLAGI ITULAH AKU MENYINTAINYE..JIKA HILANG ISLAMNYE,HILANG JUA CINTAKU KPDNYE..N AKU MESTI PERCAYE,DIE ADE DI MANE2..X KIRE SIAPE..JAUH ATAU DEKAT..SUDAH DITETAPKAN..ANDAI JODOHKU DGNNYE..KAMI PASTI BERTEMU JUE..X KIRE D DUNIE MAHUPUN DIE ADALAH BIDADARE DI AKHIRAT SANE..JANJI..AKU MESTI BERSIHKAN HATIKU..SERAHKAN SEGALA CINTAKU PD PEMILIK CINTA,ALLAH SWT..KRN MENYINTAI ALLAH MEMBAWA KPD CINTA ORG2 SOLEH..YA ALLAH,LINDUNGILAH AKU DARI GODAAN CINTA YG HARAM KECUALI YG DIREDHAI-MU DAN BERIKANLAH AKU HATI YG SENTIASA TERISI DGN NAMA-NAMA-MU...AMINNNN...

Friday, February 18, 2011

tEnTaNg CiNTa daT wE sHoULd KnOw..(' ',)

1. Andai kata cinta itu sebuah pengorbanan, mengapa pengorbanan itu bukan nokhtah sebuah cinta? Andai kata derita itu harga sebuah cinta, mengapa cinta itu semakin sukar dimiliki? Cinta seumpama kota kristal indah di penglihatan derita di perasaan.

2. Ada orang pada mulanya malu untuk jatuh cinta tapi bila perasaan menjadi rindu padanya, tiba-tiba perasaan malu itu menjadi hilang dengan sendirinya dan terpaksa menerima kenyataan yang sebenarnya bahawa anda telah jatuh cinta.

3. Gerak geri memberi pengertian kepada perasaan yang tidak terucap oleh kata-kata.

4. Cinta yang di semadikan tidak mungkin layu selagi adanya imbas kembali. Hati yang remuk kembali kukuh selagi ketenangan di kecapi. Jiwa yang pasrah bertukar haluan selagi esok masih ada. Parut yang lama pastikan sembuh selagi iman terselit di dada.

5. Cinta yang datang umpama pelangi ceria dengan 7 warna memukau saat bayu berlagu riang, tika itulah cintanya hadir. Apabila mata terlihat seseorg yang bakal mewarnai hidupnya.


6. Cinta bukan paksaan. Ia lahir dari dua perasaan, kehadirannya tidak diundang, perginya tiada yang merelakan kerana ia terlalu sukar untuk dimengertikan.

7. Persahabatan biasanya berakhir dengan percintaan tetapi percintaan tidak pernah berakhir dengan persahabatan.

8. Cinta bukan mengajar kita lemah tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar menghinakan diri tetapi menghembuskan kegagahan. Cintabukan melemahkan semangat tetapi membangkitkan semangat.

9. Apakah sebenarnya cinta itu? Cuba katakan. Tak lain tak bukan ialah dua jiwa dlm satu fikiran dan dua hati dlm satu debaran.

10. Cetusan cinta pertama merupakan suatu getaran yg sangat menggoncangkan jiwa.

11. Kadangkala kita menyedari betapa dalamnya kita menyintai seseorang, disaat kita sedang kehilangannya. Dan kadangkala kita juga menyedari betapa perlunya cinta seseorg terhadap kita, disaat kita amat memerlukannya.

12. Cinta yang lahir dari pandang pertama adalah cinta suci, manakala perasaan cinta yang lahir dr kemesraan persahabatan adalah cinta sejati. Namun sukar untuk membezakan yg mana lebih abadi, cinta suci atau cinta sejati.

Namun kita harus sedar,menyintai manusia,manusia akan mati,menyintai wajah,wajah akan berkedut,menyintai harta,harta akan habis..begitulah cinta,namun ada sebuah cinta yang kekal abadi,menyintai Allah SWT tanpa belah bahagi..kerana Dia adalah pemilik cinta yang mutlak lagi hakiki..SUBHANALLAH!

Thursday, February 17, 2011

JGN GUNAKAN PERKATAAN 'SALAM'

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".
Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,
saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata
“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…
Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”
Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!
Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.
Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”
* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.
* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

Sekian, semoga ada manfaatnya

Saturday, February 12, 2011

BiLeR cInTa dItOlAk...

kdg2..kite x semestinye dpt ape yg kite nk an??tp itulah lumrah..Allah x bg ape yg kite nk..tp yg kite perlu..wat yg sudah hilang org yg tersyg...Allah ambil seseorg dr kite sbb Allah nk bg org yg lbih baik kpd kite...so,laa tahzan...sy nk kongsi per kite nk wat lau cinte kite ditolak...insyaAllah...

1.jgn terlalu masukknya dlm hati
-kite dikurniakn hati n perasaan yg unik..dan yg slalu kite fikirkn sudah tntu org yg kite syg an?tp,kite jgn selfish..die mgkin ade sbb sndiri nk tolak kite..bkn kerana kite x cntik or x encem ke ape..jgn amek hati sgt...u noe..setiap kejadian Allah itu adalah sebaik-baik kejadian..so believe in urself...

2.buang sikap keank-anakan
-sbnarnya umo bkn menunjukkn kadar kematangan kite..malah ade yg makin tue umo tp makin knk-knk jadinye..hehe..yg kuat merajok,ni la sifat yg pling x disukai ur soulmate..kalau r seseorg tolak cinte kite..its not the end of the world..be cool..cinta mmg senang dicari..tp cinta sejati la yg pling susah dimiliki..kalo senang2 je cinte tu hadir,bkn cinta sejati namenyer..cinta sejati yg pling susah dimiliki n xkan berbelah bahagi bile cinte 2 kite dah selami...perghhh

3.jgn seksa diri
- tntu ade yg aser cam nk suicide jew bile kna tolak an?..tp bile pikir blik..untuk ape kite mati utk org yg x pernah sygkn kite?tp kalau syahid di jln Allah xper..yela..Allah sgt sayangkn kite..Allah x pernah lupekn kite..Mengadulah pd-Nya..InsyaAllah..kite jgak kna yakin,Allah sudah mengatur yg terbaik..andai die jodoh kite,insyaAllah..kalau x,kite redha saje lah..mgkin Allah akn menemukn kite dgn insan yg jauh lebih baik dari die..so don't give up!

4.ambil sbg pengajaran
-sbnarnye kite patut bersyukur dan bertrima kaseh dgn die..snggup ke kite bersame dgn org yg tidak tulus menyintai kite..jasadnye die ngan kite..tp hati?hati die ngan org len...xker sakit tu?so..cube try bukak sikit hati kite untuk trima cinta yg lain..mgkin cinta yg jauh lebih diredhai Allah SWT...

5.lihat sisi positifnye
-sbnarnye jike kite slalu fikirkn yg negatif,negatif r hasilnye..cube kite positifkn diri...jgn terlalu membencinye..pnah dgr x dri benci bertukar syg?haa..jike kite terlalu benci die,kite akn makin syg pdnye..utk ape kite syg org yg x pnah sygkn kite..si die 2 sebenarnye leh jd motivator kite..kalo die x trime kite sbb penampilan kite,kite akn usaher utk naikkn imej kite..kalo die x ske kite sbb kte bdak x pndai mane,kite akn usahe sungguh2 perform lam study..bile kite da berjaye..perghh...kite akn dpt org yg jauh lbey bek dri dye..percayalh!what goes around,comes around!

6.cari prinsip hidup
-hidup tnpa matlamat ibarat menembak tnpe sasaran..jgn tembak die plak..hehe..tp tetapkn prinsip kite bhwa jodoh itu ketentuan Allah...kite hnya merancang tp Allah yg menentukn..so,mulaknla hidup baru..dgn hati yg baru..dgn smgat yg baru...InsyaAllah,we'll find the way....