Friday, January 28, 2011

kEnanGan yg x Bisa KuLupa..

saat mentari mula menyinar...aq dibawa oleh pasangan suami isteri (memandu kereta)..dan my family sekali..nek Unser...nk pergi k.terengganu..nk dftrkn aq nie..hehe

hari 2,aq rasa pelbagai rasa..haha..da jd compound pom..ush..chemistry lak...bnda alah uhh..berdebar,nervous,anxious..curious...sumernyer berlegar2...

ok..da smpai...aq tgk rmai tol org kt situ..kereta,x usah ckplh..byk sgt2...aq dibawa oleh isteri cikgu yg baik hati (yg bw aq n my family to kt)...ke tmpat mendftr...aq pom dftr..hehe..

aser pelik gak..sumer pkai bju kaler beige..aq pkai bju skulah putih,ngan kain biru..tudung putih...n kasut itam....

citer sal kasut plak...aq sebenarnya da lame teringin nk pkai kasut hitam...ntahla knape...aq x pnah dpt jwtn yg spesel pom kt skulah..ye r,siapela aq...huhu...

tp,aq x perlu risau,ad gak yg pakai mcm aq..ade lam 2-3 org gitu lorr..hik9..so,jgn malu! then,aq b'gerak ag ke psp.bg sumer dokumen yg diperrlukn..n u olls nk taw,psp 2 stand for Pusat Sumber Pembelajaran..

then,aq dikehedaki mendengar taklimat di Dewan Ibnu Sina..ntah yer ntah x namer dewan nie..hehe..aq da start lupe..esh...then aq da sesat..lost without my family...

aser nk nangis jer tym 2...uwaaaa....aq punyer homeroom..Amanah 2..aik pelik..nape aq xleh duk kt saintifik?aq mule pikir2..hak9...

then,ade sorang cg dtg kt aq...dye cg homeroom ganti je katenyer...cg homeroom aq pegi hntar ank dye..dye gtaw,duduk jer kt sini,jgn takut,6t jumpe r dgn family aq 2...sebak sgt mase 2.

taklmt x start ag...ader sesorg yg menarik  aq untk melihatyer..die...xdela hensem sgt...tp..ntahlah..bkn sbb dye hensem aq tgk kt dye..sbb laen hehe..

aser mcm nk kawan jew ngan dye...aq..hmm..sejak masuk form 1,aq d x kwn ngan dak laki..aq xtaw la nape..asal nmpk jew diowg..aq tunduk..xpom m'jauhkn diri..so,aq da mcm antilelaki lak..smpailh aq form 3..

pom x kwn gak ngan diowg..aiman x ksah pom..biar ahh..tp bile da nek form 4..aq x sngka..aq da jd x pndai da nk kwn ngan gender XY tu..aq tkut..ntahlah...then taklimat pom bermula..aq duk kt barisan kedua pling hadapan..erm..oklah dgr briefing2..tp hati aq still risau..k mane r fmily aq..aser nk nangis pom ade..

rupe2nyer yg saintifik 2 untuk form 1 ah..yg amanah bwu form 4..haha..bile ingat balik aser klakar gilerr...

Saturday, January 22, 2011

Ceritera Katak dan Siput

by Azizan Mohamad on Tuesday, 09 November 2010 at 12:29
 Sebermula kisah ini berlaku pada zaman pemerintahan Kesultanan Melayu Melaka.Adapun ketika itu,Hang Tuah dan Hang Jebat masih bersahabat.Hang Lekir dan Hang Lekiu tengah bersantap di bawah pepohon nyiur sambil ditiup bayu.Kala Hang Kasturi dan Hang Tu...eh!Apa nie?Sori..sori..aku start balik ek...


"UMI!!!!!!!!!"Jerit Zubaidah lantang.Bagai nak cair taik telinga Umi Najwa.
"Bangun!"Jerit Zubaidah lagi.
"Dah bangun la nie,esh.."Umi bangun lalu segera dicapai tuala dan terkedek-kedek berjalan ke bilik air.Dorm yang mereka duduki memanjang seperti sebuah dewan.Bilik air berada di hujung dunia.Umi dan Zue duduk secube.Selesai mandi dan berwudhu,Umi kembali ke cubenya.Zue sedang menunaikan solat Subuh.Sudah menjadi kebiasaan bagi dua orang gadis itu ponteng solat Subuh berjemaah di surau.Umi dan Zue berkawan baik sejak di tingkatan empat lagi.Mereka juga cubemate sejak tingkatan empat juga.Jalan same,makan same,tido same tapi cume kelas saje beza.Tapi mereka tetap rapat.

"Zue,aku ingat nak ponteng prep ar malam nie..nak join?"
"Gile ke ko nak ponteng?Exam nak dekat dah nie,"Bebel Zue.
"Kalau ko tak nak takpelar Zue,aku nak ponteng.Nak duk kat surau."Umi seakan-akan merajuk.
"Oh,aku ingat kau nak duk dalam dorm,aiseh!"

Malam yang indah itu sangat indah dirasakan.Keindahan ciptaan Allah yang tiada tandingan.Umi terpesona.Di bawah wakaf di tepi surau,Umi dan Zue membuat revision.
"Zue,kau dah ready ke nak exam?"Tanya Umi.
"Entahlah Umi,makin banyak aku study,makin banyak yang aku tak tahu,"Luah Zue.
"Aku pun,Zue.Aku nie bukan pandai sangat.Loyak buruk je lebih mase jawab exam."Zue yang mendengar tergelak.
"Aku still ingat,mase kau bagi aku bace jawapan Bio kau kat aku.Pusing punye pusing,penuh gak markah kau.Kau memang suke Bio ke,Umi?
"Suke,suke sangat.Mase kelas Bio,aku seolah-olah duk lam taman coklat.Best and manisnye mase tu,"
"Kau nie,sikit-sikit ingat makan,"Mereka same-same ketawa.

DALAM kelas,Umi seorang yang blur.Kalau masuk saje bab baru dalam mane-mane subjek,pasti ayat pertama yang muncul dalam otaknya,'Gapo dio nie?'.Begitulah Umi,seorang yang agak lambat menangkap sesuatu.Lebih-lebih lagi kalau matapelajaran yang melibatkan pengiraan.Nak dijadikan cerita,ade seorang mamat yang tersangat poyo.Ramai gadis menggelarnya 'prince charming'.Tak tahulah kenapa,Umi sangat tidak menyukai budak tu.Umi ubah sikit gelaran itu kepada Frog Prince.Hahaha...padan muke.

Umi berjalan slow-slow.Hari tu dia tersangatlah penat.Tak tahulah kenapa.Laluan tu dipanggil gajah menyusur.Kelakarnya nama.Umi ketawa dalam hati.Semasa berjalan tu,ada  seseorang terlanggarnya.Nasib baik Umi tak tersembam.
"Ape nie,men langgar-langgar?"
"Yang kau slow macam siput tu pehal?"
Umi terkejut.Kejamnyer.Sampai hati die.Ops,,jap-jap!Frog Prince?Memang dasar Frogie betul la.Dahla langgar orang,tak minta maaf pulak tu.Siap panggil orang siput lagi.Esh....geramnye!!!!Jerit hati Umi.

UMI sampai jugak kat dorm.Segera dia terjun gaya superman ke atas katil.Lantak la kalau katil nie nak roboh sekalipun.Bisik hati Umi lagi.Umi menumbuk-numbuk bantal.Crazy Frog!!!!!!Sebentar kemudian,Zue pun balik.Zue rajin.Dia akan siapkan kerja sekolah dahulu sebelum balik ke asrama.Zue nampak Umi macam nak bergusti je.
"Umi,kau okey ke tak nie?"
"Zue,tolong bunuh aku,"
"Hah?Gile ke ko nie?"
"Tolong bunuh aku sebelum aku bunuh orang,,"Sebaik mendengar kata-kata Umi,Zue tergelak kuat.
"Kau nie Zue,aku tengah marah,kau gelak pulak,"Umi tarik muncungnye.

SUDAH hampir lapan tahun Umi meninggalkan alam persekolahan.Kini,Umi menjawat jawatan sebagai Eksekutif Pemasaran di salah sebuah syarikat.Umi masih single.Zue pula sudah lame mendirikan rumahtangga.Abah dan mak Umi sibuk cari jodoh buat Umi.Umi sudah bosan menegah orang tuanya,lalu Umi mengikut saja.Hari pernikahan sudah pun ditetapkan.Dan Umi menunggu dengan penuh debaran.Umi tak ingin ambil tahu pun siapa bakal suaminya.Dia hanya berserah kepada Allah.Umi yakin,pilihan orang tuanya sudah pasti yang terbaik buat dirinya.

Di bilik pengantin,Umi masih berpakaian pengantin.Terdengar pintu terkuak.Umi tak berani pun memandang siapakah gerangan suaminya.Saat proses akad,ketika membatalkan air sembahyang pun,Umi hanya menyalami tangan suaminya.Saat sang suami mengucup dahi,Umi memejam mata.Sehinggalah saat ini,dia belum juga lihat wajah itu.Umi takut,gementar,malu...semua bercampur-baur.
"Assalamualaikum,"Tegur suara itu,romantis.
"Waalaikumussalam,"Jawab Umi,tunduk.
"Awak tak nak tengok wajah saya ke?"
Umi tunduk.Diam.Angguk pun tak.Geleng pun tak.Sang suami menyentuh dagu Umi lembut dan mengangkat wajah Umi.Umi terkejut.
"Katak?"Spontan Umi bertanya.
"Siput..."Azam ketawa mengekek.Sedikitpun dia tidak marah saat Umi memanggilnya begitu.
"Macam mana..."Umi blur.
"Siput..siput...tak berubah langsung,"
"Umi sayang,dengar sini.Dari dulu lagi saya dah suke kat Umi.Umi pandai jage maruah.Tak macam budak perempuan lain.Tergedik sana,tergedik sini.Masa ramai orang kapel mase Form 5,Umi tetap solo.Ini maknenyer cinta Umi mahal.Dulu,saye ramai peminat.Tapi Umi,Umi langsung tak minat saye.Ini maknanya Umi tak pilih rupa.Umi juga kelakar.Kadang-kadang,saya curi dengar Umi bercakap ngan kawan-kawan.Saye tumpang gelak same-same.Tapi Umi tak perasan.Sengaje saya cari gaduh ngan Umi,sebab saya nak Umi selalu ingat kat saye.Dan sekarang pun,Umi tetap ingat saye kan?"Panjang lebar Azam bercerita.Air mata Umi Najwa bergenang.Dia terharu.Sangat terharu.
"Laa Umi,kenape nangis nie?"
"Umi nangis sebab Umi da jumpa balik Frog Prince Umi,Umi ingat Umi takkan dapat gaduh lagi ngan die.Umi rindu die,"
Umi Najwa menangis di bahu suaminya.Dia menangis bukan kerana sedih,tapi dia sangat gembira.
"Umi,dah la tu.Basah baju saya.Satu lagi,Umi jangan panggil katak lagi kat saya,panggil abang tau,"Azam mencuit hidung Umi yang merah.
"Baiklah abang,"
"Abang tak mau anak-anak kite nanti jadi berudu,"Mereka ketawa serentak.Berakhirlah ceritera katak dan siput.Macam biase,they live happily ever after.Hahahaha...

P/S:KISAH NIE TAK ADE KAITAN ANTARA SIAPA PUN.HANYALAH REKAAN DRI OTAK SY JE,HAK3.TP SY AMBIL MAKTAB KT TERSYG SBG LATAR TEMPAT.KT,PENUH NOSTALGIA SUKE DAN DUKE.SMOGE ANDA BERBAHAGIE DI SAMPING INSAN-INSAN TERSYG,,,SALAM!

DIARI (DIRI AQ SENDIRI)

Selasa,10 0gos 2010
Aku dinamakan  Noor Azizan bt Mohamad oleh arwah ayahku kerana arwah tersilap mendengar namaku dari ibuku.Ibuku ingin meletakkan namaku sebagai Norizan.Aku selamat dilahirkan pada 18 Oktober 1992 pada jam 8.38 pagi.Aku dilahirkan di Hospital Universiti Sains Malaysia Kubang Kerian.Entahlah,aku pu tak tahu apa yang  berlaku ketika aku di peringkat bayi.Sedar-sedar saja aku dibesarkan di Bukit Patu Pahat.Batu Pahat ni bukannya Batu Pahat yang terletak di Johor,tapi di kaki bukit.Aku membesar dalam suasana hutan yang jauh dari arus pembangunan.Macam-macam yang berlaku dalam kehidupanku.Banyak binatang berbisa yang sering bertandang ke rumahku saban hari.Pernah sekali seekor ular sawa telah menelan angsa jantan yang tidur di dalam reban.Bangun pagi esoknya terjkejut besar aku dibuatnya.Ular itu terbaring lesu tidak boleh bergerak.Abang-abangku segera menamatkan riwayat ular tersebut.Baiklah kita beralih dengan episod pembelajaran aku.Semasa kecil lagi aku sudah menonjolkan sikap minat untuk belajar.Drama Aisyah yang dilakonkan oleh Jalaluddin Hassan dan Haliza Misbun dan aku tak ingat sangat siapa yang memegang watak Aisyah tu.Drama itulah yang banyak mengajar aku.Aku ikut cara Aisyah belajar dengan menulis di pasir depan rumahnya.Budir ada beritahu aku,sebak aku mendengarnya.”Jan,sejak kecik lagi mu nop koloh.Mu tulis atas pasir.Aku tanyo Jan nok skoloh ko?”Kata Budir satu ketika dulu.Aku ingat lagi kata-kata Budir ni semasa aku tinggal bersamanya di rumah kedai Abe Za semasa aku bekerja di BHP depan Klinik kesihatan Labok.Aku mula belajar semasa tinggal di bukit di Tadika KEMAS Kampung Kemahang..Aku sangat seronok dapat belaajar di Tadika itu.First time aku masuk,arwah ayah aku yang hantar.Berada di depan pintu bersama ayahku,semua memandangku.Aku suka waktu makan dan bermain.Donat dan nasi lauk ikan sardine adalah sajian yang paling kugemari.Sebelum makan,kami akan membuat bulatan dan membaca doa beramai-ramai.Seronok sangat kalau cikgu beri peluang untuk kami bermain di dalam kelas mahupun di luar kelas.Cikgu juga suka membacakan cerita untuk kami.Paling aku tak boleh lupa,cerita seekor belalang yang pemalas.Belalang tu suka menyanyi sambil memetik gitar.Cengkerik,sahabatnya sering menasihati Belalang.Namun belalang tidak mengendahkan nasihat cengkerik untuk mencari makanan sebagai bekalan untuk menempuhi musim hujan bahkan dia selalu mengejek Cengkerik.Nasi sudah menjadi bubur.Musim hujan pun tiba.Belalang sangat lapar.Dia meminta pada Cengkerik,namun cengkerik sudah tidah ambil peduli.Tinggallah Belalang seekor.Belalang menyanyi di bawah sehelai daun.Dia tahu dia akan mati tak lama lagi.Sesal dahulu pendapatan,sesal kemudian,tiada gunanya.Belalang pun menemui ajalnya.Aku memang ambil iktibar dari cerita ni.Maksud yang tersirat yang ingin disampaikan oleh cikguku ialah agar jangan malas untuk mencari rezeki.Satu lagi,aku perlu bijak membuat keputusan agar tidak menyesal di kemudian hari.Diari,aku akan terus berusaha untuk menjadi insan yang berjaya di dunia mahupun di akhirat.

a drop of dew (^.~)v

satu ketika dlu...aq dtg ke skulah..skulah 2,sk labok namenyer...then,mek aq hntr aq ke kelas 1C..aq mule2 berkenalan ngan siti hawa...bdak same skulah ngan aku tym tadika..ehehe...then,beberape hari kemudian,ade sowg bdak bawu masok..dye dri kelas len..die dok dpan aq...hehe...


di dlm klas 2,kitorg berkenalan...aq tgk muke dye mcm ank patung..shomell jew..ngan rmbut pendek..pastu pkai cekak kaler itam..hik9..aq pom rmbut pendek gak stail bob cut g2..aq pom knalkn dye ngan siti hawa..aikk..aq tgk,muke 2 org nie dkat2 nk samer...tp aq sdey jgak,siti hawa sakit..dye jrg dtg skulah...


hah,sblum aq dftr darjah 1,waktu mlm 2 ade citer P.Ramlee,masam2 manis tajoknyer..."cikgu suke men bola,hari2 cg men bola"..haha..n then aq masok kelas,cg aq..namenyer cg rosli...muke pom dlu ade iras P.Ramlee ckit..maklomlah..pndangan dak tecik...


start dri 2,kitorg jdik kwn..kwn n kwn...smpai skg..hehe..sbnarnyer byk ag kisah kitorg...u olls wait n see r yer,,,hehe n dye da jadik like a drop of dew on me....

once upon a time...


 Kala aku menulis nie,perasaan ku bercampur-baur...entahlah...tadi,aku baru saja melepaskan ke'sengal'anku dengan roomate...kecoh bilik kitorang duk gelak...gelakkan zaman sengal aku dulu lah..ape lagi...aku pun  tak sangka,peristiwa yang kebanyakannya memalukan tu rupanya kenangan yang sangat manis dan istimewa untuk dikenang....

1.Peristiwa yang memalukan ni berlaku ketika Jabatan Kesihatan Machang datang membuat medical check-up di SMK Machang.Fuhh..tiap kali seragam putih tu datang,pasti kecut perutku.Apa lagi,kes takut jarum la nie!hahahha..nak dijadikan cerita,semua orang beratur mengikut kelas.Aku yang sememangnya penakut,beratur kat barisan yang paling belakang.
            Then,giliran aku pun sampai.Aku yang sedia takut nie pun duduklah beside nurse tu.Dia tanya,aku jawab.Yelah,kalau dia tanya,takkan aku nak tanya pulak..kena la jawab.Masa form berapa entah,aku dijangkiti kutu.Nak dijadikan cerita,someone I really like tu beratur betul2 belakang aku...uhh...dengan selamba badak je aku jawab yer..hahaaha...giler malu...tapi apa nak buat..nasib badan..kui3

2.Peristiwa kedua memang aku tak boleh lupa sampai bila2..mungkin akan ku ceritakan kat cucu-cicitku kelak..hehe.
Masa perkhemahan unit PBSM,aku tanpa rela hati masuk kawad kaki.Bukan ape,ikut kawan2 etek..nak dijadikan cerita,aku tak ade uniform..mula lah sasau2 cari uniform..pinjam kat senior..mula2 cari yang saiz giler besar..tapi baju je yang leh...suar konfem2 longgar n labuh...kalo pakai maunya aku tersungkur or bertelanjang petak kat tengah2 orang..opss...
              Akak senior nie offer aku suar die...aku pom,maybe this is the last chance,terpaksa gak terima..tengok suar die dari luar nampak muat jer,alih2 masuk..makkkkkkk...tak boleh nak zip...hahhaha...masa nie aku kalut giler,kuar dari khemah ngan suar yang x dikancing n di zip..masa nie Asyatul datang..tolong zipkan..air mata bergenang..sebak siot..terharu gitu lorr...Asyatul..terima kasih!!!!!!!!(sbb 2 tym form 4,mase Asyatul nak g skulah sains tu,aku nangis giler2 lam kelas....uwaaaaaaa)

3.Still peristiwa perkhemahan tu,aku yang rase begitu tak selesa,dengan suar ketatnye,dengan baju besarnya..masyaAllah,rasa nak lari terjun sawah jer...baju yang beesar kira ok gak la sebab aku memang suke ngan benda2 longgar nie,tapi yang tak tahannya,suar tu..ketatnye wei...da macam ahli gimnas jer aku hari tu..malu?Tak yah cakap lah,aku memang malu gilerrrrrr..
            Ok2..aku ngaku,memang aku tak pandai kawad2 nie,maklumlah aku nie lemah lembut gitu lorr..hak3...tapi yang tak tahannya,suar ketat tu halang aku untuk bergerak..Conduct aku tuu..uhh,nampak jer kat die kesalahan aku..terus kena denda..jalan kt depan,mule2 sorang2..then ade akak senior yang jalan dengan aku...then ade entah sape la yang sound.."Jale supo nok ngorat jate!"....Dush,terasa kena penumbuk je muka aku nie..Alahai,malangnyer nasib....

4.Sambungan kisah tadi...kitorang da siap kawad,aku nak tukar baju n suar..ahhhhh..yang nie memang jadi igauan sepanjang zaman,zip suar dah terbuka!!!!!!!Maybe,mase tengah kawad,zip terbukak kot...makkkkkkkkkkkkkkkk...malunyer...i really2 hope nobody noticed that!

Kalau aku nak korek kat dalam memori aku nie,memang sampai ke pagi besok pun xkan stop..segala yang berlalu tu,memang memalukan,tapi terrrrramat melucukan....Kenangan yang tak bisa berulang kembali...Sesungguhnya,yang paling jauh dengan kita adalah masa silam....dan yang paling dekat adalah mati....


Friday, January 7, 2011

akhirnyaaaaaaaaa!

skg bwu leh bukak...a briefly thannq que 4 my beztz fwen out of diz world..she's da bez!!!!!!!wat i can say more?